Ciepła, słodkawa, korzenna nuta goździków otwiera nasze nozdrza na przyjemność biesiadowania przy świątecznym stole. Całe goździki można dodać do bożonarodzeniowego kompotu, grzanego wina czy dań mięsnych. Sproszkowane są nieodłącznym składnikiem świątecznych ciast i ciasteczek. Przyprawa sprawdza się doskonale także jako dodatek do pasztetu, farszu czy ryb.

Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków warto wykorzystać w sezonie infekcyjnym /Pixabay

Oprócz wzbogacania smaku goździki mają szereg właściwości zdrowotnych, które warto umiejętnie wykorzystać, nie tylko od święta. Skąd ich lecznicze działanie?  

Goździki są suszonymi pąkami kwiatowymi goździkowca korzennego: wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Azji. Do Europy dotarły dzięki kupcom, a ich pierwszą destynacją była Wenecja.

Lecznicze działanie przyprawy wykorzystywano już w starożytności: wynika ono głównie z obecnego w goździkach eugenolu. Substancja ta zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet choroby nowotworowej i to nie koniec jej możliwości.  

Odświeżają oddech

Ssanie całych goździków pozwala neutralizować przykry zapach z ust. Ten z kolei nie musi wynikać z niewystarczającej higieny jamy ustnej, ale na przykład z dolegliwości trawiennych. Skorzystajmy z naturalnej metody odświeżenia oddechu szczególnie w trakcie świąt. Nasze żołądki będą przeciążone różnymi pysznościami, a my z pełnym impetem ruszymy do składania życzeń. Obecne na stole goździki pozwolą zadbać o komfort wszystkich biesiadników.   

Na ból zęba

Wspomniany eugenol ma działanie lekko znieczulające, dzięki czemu goździki potrafią uśmierzyć ból zęba. Najskuteczniejszą i najszybszą metodą jest żucie goździka natychmiast, gdy tylko pojawia się ból.  

Dla diabetyków

Naukowcy są zgodni, że goździki mają zdolność obniżania poziomu glukozy, wspierają produkcję insuliny, redukują poziom trójglicerydów i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi: obniżając frakcję LDL, zwanego potocznie "złym cholesterolem". Trudno zbagatelizować takie ich właściwości, gdy zasiądziemy do suto zastawionych stołów. Zarówno trzustka jak i cały organizm będą miały "pełne ręce roboty", przyda im się naturalne wsparcie.  

Przy przeziębieniu

Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków warto wykorzystać w sezonie infekcyjnym. Najprostsza metoda: dodajmy je do herbaty, wypijmy i idźmy spać. Goździki potrafią złagodzić ból gardła, kaszel, a nawet udrożnić zatkany nos. 

Jakie kupować?

Zdecydowanie wybierzmy całe, dłużej zachowają swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Najlepiej trzymać je w zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Z tak przechowywanych możemy korzystać nawet rok. Jeśli potrzebujemy sproszkowanych, wystarczy tuż przed użyciem zmielić je w młynku do kawy.