Ciepła, słodkawa, korzenna nuta goździków otwiera nasze nozdrza na przyjemność biesiadowania przy świątecznym stole. Całe goździki można dodać do bożonarodzeniowego kompotu, grzanego wina czy dań mięsnych. Sproszkowane są nieodłącznym składnikiem świątecznych ciast i ciasteczek. Przyprawa sprawdza się doskonale także jako dodatek do pasztetu, farszu czy ryb.
Oprócz wzbogacania smaku goździki mają szereg właściwości zdrowotnych, które warto umiejętnie wykorzystać, nie tylko od święta. Skąd ich lecznicze działanie?
Goździki są suszonymi pąkami kwiatowymi goździkowca korzennego: wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Azji. Do Europy dotarły dzięki kupcom, a ich pierwszą destynacją była Wenecja.
Lecznicze działanie przyprawy wykorzystywano już w starożytności: wynika ono głównie z obecnego w goździkach eugenolu. Substancja ta zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet choroby nowotworowej i to nie koniec jej możliwości.
Ssanie całych goździków pozwala neutralizować przykry zapach z ust. Ten z kolei nie musi wynikać z niewystarczającej higieny jamy ustnej, ale na przykład z dolegliwości trawiennych. Skorzystajmy z naturalnej metody odświeżenia oddechu szczególnie w trakcie świąt. Nasze żołądki będą przeciążone różnymi pysznościami, a my z pełnym impetem ruszymy do składania życzeń. Obecne na stole goździki pozwolą zadbać o komfort wszystkich biesiadników.
Wspomniany eugenol ma działanie lekko znieczulające, dzięki czemu goździki potrafią uśmierzyć ból zęba. Najskuteczniejszą i najszybszą metodą jest żucie goździka natychmiast, gdy tylko pojawia się ból.
Naukowcy są zgodni, że goździki mają zdolność obniżania poziomu glukozy, wspierają produkcję insuliny, redukują poziom trójglicerydów i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi: obniżając frakcję LDL, zwanego potocznie "złym cholesterolem". Trudno zbagatelizować takie ich właściwości, gdy zasiądziemy do suto zastawionych stołów. Zarówno trzustka jak i cały organizm będą miały "pełne ręce roboty", przyda im się naturalne wsparcie.
Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków warto wykorzystać w sezonie infekcyjnym. Najprostsza metoda: dodajmy je do herbaty, wypijmy i idźmy spać. Goździki potrafią złagodzić ból gardła, kaszel, a nawet udrożnić zatkany nos.
Zdecydowanie wybierzmy całe, dłużej zachowają swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Najlepiej trzymać je w zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Z tak przechowywanych możemy korzystać nawet rok. Jeśli potrzebujemy sproszkowanych, wystarczy tuż przed użyciem zmielić je w młynku do kawy.