Organizm ludzki nie syntetyzuje fruktozy. Szacuje się że fruktoza w diecie człowieka stanowi ok. 1/3 wszystkich spożywanych cukrów. Głównym źródłem fruktozy w diecie jest sacharoza czyli cukier spożywczy oraz syrop kukurydziany w postaci wolnej występuje w owocach i miodzie.

Fruktoza jest nieprzydatna organizmowi podczas wysiłku fizycznego, ponieważ jest znacznie wolniej wchłaniana z krwi niż glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe

Jak przekonuje dietetyczka Aneta Strelau na portalu Twoje-Miasto.pl, spożywanie dużej ilości fruktozy  może zwiększać ryzyko występowania chorób takich jak: nowotwory, choroby układu krążenia, nadciśnienie, uszkodzenie nerek, a nawet demencja. 

Bezpieczną dzienną fruktozy jest ta zawarta w 150 ml soku wyciskanego ze świeżych owoców. Niestety jednak bardzo trudno jest utrzymanie odpowiedniej dawki fruktozy. "Cukier owocowy" bowiem dokładany jest do wielu produktów spożywczych, takich jak np.: płatki śniadaniowe, ciastka, pieczywo, dżemy, czy gazowane napoje.

W jaki sposób fruktoza szkodzi naszemu organizmowi? Przeczytaj
 >>>TUTAJ<<<

Opracowanie: