Orzeszki ziemne bez dodatku soli i cukru to przekąska po którą warto sięgać jak najczęściej. Są bogate m.in. w białko, tłuszcze, a także witaminy z grupy B i wiele cennych składników mineralnych.
Orzechy ziemne są bogate w tłuszcze, z których zdecydowana większość to nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Ponadto, orzechy arachidowe i ich przetwory zawierają liczne bioaktywne składniki, takie jak: flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, alkaloidy, koenzym Q10 czy resweratrol, które współdziałając ze sobą, zapewniają tym produktom właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. To z kolei może się wiązać z licznymi korzyściami zdrowotnymi jak: zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz opóźnianie procesu starzenia się organizmu człowieka.
Uśredniona wartość odżywcza wszystkich rodzajów orzechów arachidowych w przeliczeniu na 100 g nieprzetworzonego i niesolonego produktu wynosi:
- energia - 567 kcal
- tłuszcze - 49 g
- białko - 26 g
- węglowodany - 16 g
- błonnik pokarmowy - 8,5 g
- witamina B1 - 0,64 mg
- witamina B2 - 0,13 mg
- witamina B3 - 12,1 mg
- witamina B5 - 1,8 mg
- witamina B6 - 0,35 mg
- foliany - 240 µg
- witamina E - 8,3 mg
- potas - 705 mg
- magnez - 168 mg
- wapń - 92 mg
- fosfor - 76 mg
- sód - 18 mg
- żelazo - 4,6 mg
- cynk - 3,3 mg
- mangan - 1,9 mg
- miedź - 1,1 mg
- selen - 7,2 µg.
Orzechy ziemne są bogate w białko, tłuszcze, przede wszystkim jednak w nienasycone kwasy tłuszczowe, a co za tym idzie cechuje je wysoka gęstość energetyczna. Tymczasem w badaniach epidemiologicznych odnotowano odwrotną zależność pomiędzy częstością spożycia orzechów a wartością BMI, natomiast badania kliniczne wykazują niewielką zmianę masy ciała bądź jej brak.
Orzechy arachidowe mogą być stałym elementem zdrowej diety, zwłaszcza spożywane w umiarkowanej ilości i bez dodatku soli oraz cukru.