Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas, Paweł Wyrzykowski. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, spadło o pół kilograma - informuje analityk.

Zdj. ilustracyjne /mn /Archiwum RMF FM

Generalnie więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich. Najwięcej zjada się go w gospodarstwach rolników. W 2016 roku jego konsumpcja była na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem.

Większe od przeciętnej spożycie cukru - 16,7 kg rocznie na osobę - odnotowano też w gospodarstwach domowych emerytów i rencistów. Z kolei najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność.

Jak wskazuje ekspert, nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.

Mniej słodzimy i pieczemy


Zdaniem Wyrzykowskiego spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Ponadto, zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast czy przyrządzamy mniej konfitur.

Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie rośnie. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych - podkreśla ekspert.

Cukier będzie tańszy?


Zniesienie limitów produkcji cukru, które nastąpi 1 października może wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.

(mn)