Jedną z metod przedłużającą życie różnych organizmów, jest dieta niskokaloryczna. Dowiedziono tego na zwierzętach laboratoryjnych. Zaobserwowano także to zjawisko u mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, którzy spożywają posiłki średnio o 40% mniej kaloryczne niż inni mieszkańcy Japonii. Jaki jest mechanizm fizjologiczny tego zjawiska?

Zdjęcie ilustracyjne /Pexels photo /

Dieta o obniżonej ilości kalorii aktywuje białka, które nazywają się sirtuinami. Odgrywają one istotną rolę w procesach starzenia i regulacji długości życia. Umiejętne sterowanie ich aktywnością może opóźnić starzenie i wydłużyć czas życia. Sirtuiny są zaangażowane w wiele ważnych procesów biologicznych, włączając regulację transkrypcji, naprawę DNA i utrzymywanie stabilności chromosomów. 

Udowodniono w badaniach in vitro i in vivo, że pewne naturalne substancje, takie jak składnik czerwonego wina, resweratrol, aktywują sirtuiny podobnie jak niskokaloryczna dieta. Dowiedziono tego już na wielu organizmach żywych.

Niestety nie ma jeszcze zakończonych badań na ludziach, ze względu na długość naszego życia. Jednak to, że ekstrakt ze skórek winogron zawierający resweratrol przedłuża długość życia, także ludzi, jest bardzo prawdopodobne. 

Ponadto dowiedziono, że resweratrol zapobiega fotostarzeniu się skóry. Powszechnie akceptowana dawka profilaktyczna wina to 200 ml/dobę (2 lampki) co odpowiada 0,3 do 0,7 mg resweratrolu. Zamiast wina można stosować stężony ekstrakt ze skórek winogron standaryzowany na zawartość resveratrolu, ale koniecznie rozpuszczony w alkoholu i podawany pod język. Tylko taka forma podania zapewnia penetrację przez śluzówkę jamy ustnej bezpośrednio do krwi.