Czekolada – któż z nas jej nie lubi? Najczęściej jemy słodki przysmak w wersji mlecznej, jednak nie brakuje również amatorów czekolady gorzkiej – z większą ilością kakao w składzie. Od lat trwają badania na temat tego, jak działa na nasz organizm. Czy czekolada – jak większość słodyczy – tylko szkodzi i przyczynia się do otyłości?

Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników. 

Okazuje się, że spożycie gorzkiej czekolady może zwiększać stężenie frakcji HDL cholesterolu. Niektóre prace wskazują ponadto, że kakao korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze, choć, jak się wydaje, najwięcej związanych z tym korzyści odnoszą osoby z ciśnieniem prawidłowym i wysokim prawidłowym.

Jak przekonuje dietetyk Aneta Strelau na portalu twoje-miasto.pl, czekolada działa pobudzająco i poprawia koncentrację - wszystko ze względu na zawartą w niej kofeinę.

Czekolada jest również bogata w magnez. Badania wykazały, że regularnie spożywanie gorzkiej czekolady może uchronić przed zawałem serca, zapobiegać zakrzepom, a nawet zmniejszyć ciśnienie krwi.