Jesień, to wcale nie czas, kiedy musimy warzywa i owoce zastępować suplementami diety. Organizmowi warto dostarczać porcję świeżych witamin. Szczególnie jesienią jest z czego wybierać - ta pora roku jest bardzo bogata, zwłaszcza w warzywa.

Jesienią warto zadbać o to, żeby nasz talerz był pełen owoców i warzywa - nie tylko pomoże nam to zadbać o naszą odporność. Możemy - urozmaicając sobie dietę - zadbać również o samopoczucie i dobrą kondycję.

Dynia

Często zwana jest królową jesieni. Możliwości jej wykorzystania są właściwie nieograniczone.

Z dyni można ugotować zupę, można dodawać ją do ciast, dań z makaronem, ryżem, naleśników.

Piure z dyni można zamrozić i sięgać po nie w miesiącach, kiedy dynia będzie już niedostępna. Dynią możemy cieszyć się od września do marca.

Cukinia

Dostępna od września do października. Jej mało zdecydowany smak to zaleta - dzieci chętnie ją jedzą i jest świetnym dodatkiem do wielu dań, np. zup, placków i burgerów warzywnych. Wyśmienita jest również przygotowana na grillu.

Bakłażan

Dostępny we wrześniu i październiku, doskonały w postaci grillowanej i w zapiekankach.

Brokuły

Dostępne od września do grudnia - skarbnica witamin i składników mineralnych.

Dzieci nie chcą jeść brokułów? Można je podawać np. w sosach do makaronu i zapiekankach.

Buraki

Sezon na nie przypada na okres od września do marca. Nadają się do zup, do pieczenia, ale także jako składnik ciast.

Papryka

Dostępna do października.

Pyszna w daniach z makaronu i ryżu, w pastach na kanapki, pieczona i grillowana. Warto też jeść surową - jako zdrową przekąskę.

Jabłka i gruszki

Sezon na te owoce trwa przez całą jesień i zimę.

Dzieci chętnie jedzą je na surowo. Jednak dla urozmaicenia można zrobić także pieczone jabłka oraz gruszki w sosie waniliowym.

Opracowanie: