Sezon grillowy czas zacząć! Coraz cieplejsze dni zachęcają do spędzania większej ilości czasu na świeżym powietrzu i przyrządzania smakowitych dań prosto z rusztu. Przygotowując je, powinniśmy jednak pamiętać także o zdrowiu. Kilka wskazówek przedstawia ekspert portalu „Twoje Zdrowie” - prof. Krzysztof Krygier, specjalista w zakresie wiedzy o tłuszczach.

Zalecenia dotyczące "zdrowego" grillowania można podzielić na kilka podstawowych:

  • Z grillowaniem jak z "normalnym" zdrowym odżywianiem: powinno być ono zróżnicowane. To znaczy, że przykładowo: nie przygotowujemy tylko kilku kilogramów kiełbasy, ale oprócz mięsa serwujemy także ryby, warzywa, owoce i pieczywo. I te produkty, proporcjonalnie spożywajmy. Do tego koniecznie towarzystwo niegrillowane: świeże sałatki warzywne, może też owocowe, sosy, soki itp.


  • Co bardzo ważne - grillowanie powinno być w miarę delikatne, bez przypalania, albowiem to, co spalone jest najbardziej niebezpieczne. W przypadku kiełbas, czy innych produktów peklowanych, to mogą być nitrozoaminy, a w przypadku produktów skrobiowych może to być równie niebezpieczny akryloamid. Dlatego zaleca się, ażeby nie przypalać, a jeśli się zdarzy, część spaloną koniecznie usunąć. By ograniczać przypalanie, można zastosować tacki aluminiowe. I pamiętajmy: dla bezpieczeństwa grillować powinno się nad żarem, a nie bezpośrednio nad ogniem.


  • Pamiętajmy, że grillowanie to nie tylko konsumpcja produktów z grilla, ale również produktów nie grillowanych, lżejszych i zasadniczo zdrowszych. To powinno być mniej więcej pół na pół: porcja kiełbasy - porcja sałatki warzywnej, porcja karkówki - porcja odpowiednio skomponowanej dla smaku sałatki owocowej i tak dalej.


  • Pamiętajmy również o grillowaniu warzyw i owoców. Często to ważny element odżywiania dzieci, którym do warzyw często jest dosyć daleko. Dobrze takie produkty, jak również pieczywo na grzanki, posmarować tłuszczem dla lepszego smaku, ale żeby nie było za ciężko, najlepsza będzie kubkowa, niskotłuszczowa margaryna: ma dużo smaku, a mało kalorii, kalorii, których na grillu przyswajamy dużo, a często nawet o wiele za dużo.


  • I uwaga ostatnia, ale może najważniejsza: impreza na grillu to nie tylko jedzenie: konieczny jest spacer towarzyski, a nawet dwa: jeden przed grillem - dla apetytu, i drugi po grillu - dla spalenia nadmiaru kalorii z grilla i pozbycia się męczącej ciężkości.


Pilnujmy tych zaleceń, a impreza grillowa będzie zdrowa, przyjemna i bez wyrzutów sumienia, że nadwyrężyliśmy nasz organizm. Trzeba koniecznie o niego dbać, abyśmy nie musieli korzystać z pomocy służby zdrowia. Niech i oni też w końcu odpoczną!

Opracowanie: