Zwalcza wirusy i bakterie, na co dzień korzystamy z niej w kuchni. O wyjątkowych właściwościach kurkumy, a właściwie znajdującego się w niej składnika aktywnego kurkuminy, przypominają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławia. Po ten dodatek warto sięgnąć szczególnie zimą, gdy dręczy nas przeziębienie.
Kurkuma to przyprawa pozyskiwana z kłącza ostryżu długiego, czyli takiej rośliny z rodziny imbirowatych. Proszkuje się ją i otrzymujemy kurkumę używaną w kuchni zarówno jako przyprawa, jak i barwnik spożywczy.
Kurkumina została opisana jako substancja o bardzo szerokim zastosowaniu. Zarówno przeciwgrzybicznym, jak i przeciwwirusowym. Są również dowody na to, że działa przeciwnowotworowo. Zauważono selektywne zwalczanie komórek nowotworowych przy zachowaniu komórek zdrowych. Zasugerowano, że kurkumina posiada jakby świadomość. Ona wie, które komórki należy zwalczać, a które pozostawiać przy życiu. Te, które pozostawia przy życiu, czyli komórki zdrowe, mają w wyniku jej działania polepszoną morfologię czy zniwelowany stres oksydacyjny - mówi Joanna Szydlarska z Katedry Biologii Eksperymentalnej.
W Indiach to jedna z głównych przypraw, którą stosuje się do wszystkiego. Zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podobną popularnością cieszy się także w Chinach, gdzie już dawno dostrzeżono jej korzystne właściwości.
Joanna Szydlarska pod opieką profesora Krzysztofa Marycza pracuje nad zwiększeniem dostępności do kurkuminy.
Kurkuma charakteryzuje się bardzo słabą wchłanialnością, dlatego najlepiej spożywać ją z olejami lub pieprzem, który zawiera składniki ułatwiające przenikanie kurkuminy do organizmu. We Wrocławiu chcą zamknąć kurkuminę w kompleksie chemicznym, który zwiększy kilkuset krotnie rozpuszczalność kurkuminy. Dzięki temu będzie można ją przyjmować bezpiecznie bez konieczności dopasowywania diety.
Pierwsze badania pokazują, że plan można zrealizować. Dzięki temu może powstać specjalny dodatek do paszy czy suplement diety dla ludzi.
Wystarczy łyżka kurkumy dziennie wypita na przykład z mlekiem.
Przepis na kurkumę, która pomoże nam w walce o zdrowie, jest bardzo prosty.
W mleku rozpuszczamy łyżkę wody z kurkuminą. Wcześniej przyprawę trzeba przegotować z wodą. Tak przygotowaną substancję można przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby rozpuścić w mleku w temperaturze koło 37 stopni Celsjusza.