Tutaj nie ma wątpliwości - warto sięgać po awokado, które jest bogate w składniki odżywcze. Wspiera pracę serca, mózgu i działa korzystnie na cały organizm. Okazuje się jednak, że wiele osób zbyt beztrosko podchodzi do kwestii mycia owocu.
Skoro jemy sam miąższ, to umycie owocu przed przekrojeniem wydaje się mało istotne. Nic bardziej mylnego! Badania potwierdzają, że na skórce awokado znajdują się: kurz, pestycydy i bakterie. Naruszając tę powłokę podczas krojenia - przenosimy wszystkie zanieczyszczenia do środka, co grozi zatruciem. FDA, czyli amerykańska Agencja Żywności i Leków potwierdza, że na powierzchni owocu mogą być choćby takie bakterie, jak Listeria czy Salmonella - które są szczególnie niebezpieczne dla osób z osłabioną odpornością, kobiet w ciąży i dzieci.
Zakażenia mogą wywołać: biegunkę, bóle brzucha, mdłości, wymioty, gorączkę, bóle mięśni, osłabienie.
Przede wszystkim należy zrobić to dokładnie, w trzech krokach:
- Należy opłukać owoc pod bieżącą i najlepiej ciepłą wodą - można użyć odrobiny np. octu jabłkowego
- Przetrzeć skórkę szczoteczką lub gąbką
- Osuszyć awokado przed krojeniem
Nie należy zniechęcać się tym dodatkowym - nie takim znowu wielkim wysiłkiem - bo jedzenie awokado warte jest tego i ten trud będzie wynagrodzony.
Owoc jest bogaty w:
- zdrowe tłuszcze
- błonnik
- witaminy
- minerały
Dzięki temu, że zawiera potas i kwas oleinowy - wspiera pracę serca, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Awokado wpływa na poprawę kondycji mózgu i lepszą koncentrację. Dodatkowo:
- pomaga w trawieniu
- daje uczucie sytości na dłużej
- może wspierać kontrolę wagi
- wpływa korzystnie na skórę i wzrok - dzięki witaminie E oraz przeciwutleniaczom
- działa przeciwzapalnie
- wspiera organizm w walce z codziennym stresem i zmęczeniem.