W tym roku mniej będzie na rynku jabłek, gruszek i śliwek, a to oznacza dla konsumentów wyższe ceny. Dużo jest natomiast warzyw i grzybów - podała rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.

Produkcja owoców jest mniejsza przez wiosenne przymrozki, które zniszczyły pąki kwiatowe, a z powodu chłodów pszczoły nie zapyliły kwiatów. Bardzo duże są straty w sadach jabłoniowych i gruszowych w rejonie sadowniczym Warki i Grójca, w mniejszym stopniu ucierpiały sady w zachodniej części Polski.

Najbardziej uszkodzone są w tym roku stare odmiany takie jak Lobo, Cortland, Jonagoldy i Idared. Najmniej ucierpiały Gloster, Ligol, Gala i Champion.

Eksperci prognozują, że zbiory jabłek wyniosą 2,3-2,6 miliona ton, czyli o milion ton (ponad 30 procent) mniej niż w ubiegłym roku.

Grzyby jadalne i trujące: dowiedz się, jak je odróżniać

Spośród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji. czytaj więcej

Ceny jabłek w ofercie hurtowej wahają się obecnie w granicach od 2 do 3 złotych za kilogram. To o połowę więcej niż rok temu.

Śliwek natomiast - takie są szacunki - może być nawet o 40 procent mniej niż przed rokiem. W efekcie niektóre odmiany osiągają ceny nawet dwukrotnie wyższe od ubiegłorocznych. Obecnie za kilogram śliwek trzeba zapłacić od 3,50 do 6 złotych.

Mniej jest gruszek i są one znacznie mniejsze. Obecnie kosztują od 3,5 do 5 złotych za kilogram.

Na rynku w Broniszach duża jest natomiast oferta pomidorów gruntowych. Cena w przeliczeniu na kilogram: od 80 groszy do 1,20 złotego. Tanie są także pomidory czerwone pochodzące z upraw pod osłonami: ich cena nie przekracza 2,60 złotego za kilogram. Malinowe odmiany są droższe: kilogram kosztuje od 4 do 6 złotych.

Ceny papryki utrzymały się na poziomie z ubiegłego roku: kilogram papryki kolorowej to wydatek rzędu od 3 do 3,75 złotego, zielonej - od 2 do 3 złotych.

Kończą się dostawy ogórków gruntowych i dlatego ich cena nieznacznie wzrasta: w ciągu tygodnia - o 30 groszy za kilogram i teraz kształtuje się na poziomie od 2 do 3,30 złotego za kilogram.

W niektórych rejonach rozpoczęły się już wykopki ziemniaków i właśnie teraz są one najtańsze. Worek 15-kilogramowy można dostać już za 5 złotych, czyli 33 grosze za kilogram. Cena za chętnie kupowaną na Mazowszu Irgę to wydatek rzędu 6-7 złotych za worek.

Dobre wieści dla amatorów grzybów

Doskonały jest ten rok dla amatorów grzybów. W ofercie handlowej grzyby są każdego dnia: przywożone do Bronisz z Mazowsza, Mazur i Podlasia. Kurki sprzedawane są w ofercie hurtowej po 16 złotych za kilogram, borowiki po 22 złote, a podgrzybki już po 12 złotych za kilogram.

(e)