W tym roku mniej będzie na rynku jabłek, gruszek i śliwek, a to oznacza dla konsumentów wyższe ceny. Dużo jest natomiast warzyw i grzybów - podała rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Produkcja owoców jest mniejsza przez wiosenne przymrozki, które zniszczyły pąki kwiatowe, a z powodu chłodów pszczoły nie zapyliły kwiatów. Bardzo duże są straty w sadach jabłoniowych i gruszowych w rejonie sadowniczym Warki i Grójca, w mniejszym stopniu ucierpiały sady w zachodniej części Polski.
Najbardziej uszkodzone są w tym roku stare odmiany takie jak Lobo, Cortland, Jonagoldy i Idared. Najmniej ucierpiały Gloster, Ligol, Gala i Champion.
Eksperci prognozują, że zbiory jabłek wyniosą 2,3-2,6 miliona ton, czyli o milion ton (ponad 30 procent) mniej niż w ubiegłym roku.
Ceny jabłek w ofercie hurtowej wahają się obecnie w granicach od 2 do 3 złotych za kilogram. To o połowę więcej niż rok temu.
Śliwek natomiast - takie są szacunki - może być nawet o 40 procent mniej niż przed rokiem. W efekcie niektóre odmiany osiągają ceny nawet dwukrotnie wyższe od ubiegłorocznych. Obecnie za kilogram śliwek trzeba zapłacić od 3,50 do 6 złotych.
Mniej jest gruszek i są one znacznie mniejsze. Obecnie kosztują od 3,5 do 5 złotych za kilogram.
Na rynku w Broniszach duża jest natomiast oferta pomidorów gruntowych. Cena w przeliczeniu na kilogram: od 80 groszy do 1,20 złotego. Tanie są także pomidory czerwone pochodzące z upraw pod osłonami: ich cena nie przekracza 2,60 złotego za kilogram. Malinowe odmiany są droższe: kilogram kosztuje od 4 do 6 złotych.
Ceny papryki utrzymały się na poziomie z ubiegłego roku: kilogram papryki kolorowej to wydatek rzędu od 3 do 3,75 złotego, zielonej - od 2 do 3 złotych.
Kończą się dostawy ogórków gruntowych i dlatego ich cena nieznacznie wzrasta: w ciągu tygodnia - o 30 groszy za kilogram i teraz kształtuje się na poziomie od 2 do 3,30 złotego za kilogram.
W niektórych rejonach rozpoczęły się już wykopki ziemniaków i właśnie teraz są one najtańsze. Worek 15-kilogramowy można dostać już za 5 złotych, czyli 33 grosze za kilogram. Cena za chętnie kupowaną na Mazowszu Irgę to wydatek rzędu 6-7 złotych za worek.
Doskonały jest ten rok dla amatorów grzybów. W ofercie handlowej grzyby są każdego dnia: przywożone do Bronisz z Mazowsza, Mazur i Podlasia. Kurki sprzedawane są w ofercie hurtowej po 16 złotych za kilogram, borowiki po 22 złote, a podgrzybki już po 12 złotych za kilogram.
(e)