Babka lancetowata jest znana głównie ze swoich właściwości leczniczych. W ziołolecznictwie zaleca się głównie stosowanie zewnętrzne, można też pić napary z liści. Mało kto wie jednak, że liście babki można wkomponować również do codziennego jadłospisu.
Bardzo smaczne są liście babki smażone w cieście naleśnikowym. Można je podawać posypane cukrem pudrem lub cynamonem.
Można je również wkomponować do bardzo prostego przepisu - kotletów mielonych. Do ugotowanych ziemniaków (zmielonych z liśćmi babki) dodajemy mięso mielone, cebulę, jajko, bułkę namoczoną w wodzie. Z masy kształtujemy kotleciki - można je obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.
Orzeźwiającym rozwiązaniem na lato będzie napój z liśćmi z babki. Miksujemy liście, dodajemy sok owocowy oraz wodę mineralną.
Babkę lancetowatą w formie ziół należy przechowywać w miejscu trudno dostępnym dla dzieci, w zamkniętym opakowaniu.
Bardzo ważne jest również, by pamiętać o odpowiednich warunkach przechowywania - powinno się ją chronić przed wilgocią i światłem, a przed spożyciem sprawdzić datę ważności. W ten sposób nie tylko uzyska się najlepsze efekty jej stosowania, ale również uniknie się skutków ubocznych.