Dietetycy przypominają, że warzywa są głównym źródłem witam i powinny być obowiązkowym składnikiem codziennego jadłospisu. Latem postawmy na te sezonowe – zachęcają autorzy kampanii „Apetyt na polskie”. Jakie warzywa najlepiej smakują w sierpniu? Oto kilka propozycji.

Kalafior

Kalafior ma dość dużą zawartość białka. W polskiej kuchni dodaje się je do zup lub podaje z dodatkiem bułki tartej.

Ogórek

Ogórek to jedno z bardziej rozpowszechnionych warzyw w Polsce. Poza składnikami mineralnymi, nie zawiera zbyt wielu substancji odżywczych. Ma jednak inne właściwości - m.in. usprawnia pracę nerek i pomaga oczyszczać organizm z toksyn.

Marchew

Marchew jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, jest źródłem błonnika, a do tego jest niskokaloryczna.

Pomidor

Pomidor to bogate źródło likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem - opóźnia procesy starzenia, wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, szczególnie raka prostaty

Fasola szparagowa

Zawarte w fasoli szparagowej przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu m.in. opóźniają proces starzenia się skóry.

Bób

Bób jest jedzony ze skórką lub bez niej, w zależności od preferencji - w obu przypadkach wywiera pozytywny wpływ na organizm. Jest sycący, zawiera dużo białka i mało tłuszczu - sprawdza się w diecie odchudzającej.

Papryka

Papryka zawiera niemal trzy razy więcej witaminy C niż cytryna. Ma przy tym niską wartość energetyczną, ale jest sycąca i skutecznie hamuje uczucie głodu.

Źródło: Kampania "Apetyt na polskie"