Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny. Pomysły na takie właśnie przekąski, z myślą o najmłodszych, przygotowała dietetyk kliniczna Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.
Deser to kwintesencja przyjemności. Dobrze jednak, by był też źródłem zdrowia. Takim deserem z pewnością będzie przekąska na bazie owoców lub warzyw, bądź łącząca warzywa z owocami. Jedną z moich propozycji jest koktajl z liści szpinaku oraz jabłka i gruszki. Owoce te są dostępne również teraz, a to dla mnie ważne, ponieważ w kuchni najczęściej korzystam z produktów sezonowych. Jabłka wykorzystuję także w galaretkach warzywno-owocowych, w których składnikami są m.in. cukinia i burak. Inną opcją jest deser warzywny - na przykład marchewki z dodatkiem miodu i cynamonu, pyszne na ciepło, szczególnie gdy za oknem szaro i zimno. O tej porze roku nie zapominajmy też o mrożonkach - owoce w tej postaci będą doskonałym i niezwykle wartościowym dodatkiem do wielu potraw, w tym racuchów - przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka.
Warzywa, owoce oraz soki owocowe są naturalnym źródłem cukru, dlatego - po odpowiednim przygotowaniu - mogą swobodnie zastąpić tradycyjny deser. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że owoce, w porównaniu z warzywami, zawierają więcej naturalnych cukrów prostych, dlatego należy zachować odpowiednie proporcje i nieco bardziej kontrolować ich ilość w codziennej diecie dziecka (2-3 porcje owoców dziennie i minimum 5 porcji warzyw).
To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim "słodyczom" nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób - podkreśla ekspertka kampanii "Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!".
BUDYŃ GRUSZKOWY
Składniki:
1⁄2l napoju roślinnego
2 gruszki
kilka kropli olejku waniliowego
Gruszki myjemy, obieramy i gotujemy w napoju z dodatkiem olejku waniliowego. Gdy owoce będą miękkie, miksujemy całość, a następnie przekładamy gotowy budyń do salaterki i podajemy go udekorowanego owocami, np. czarną porzeczką.
MIODOWE MARCHEWKI
Składniki:
2-3 marchewki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka płynnego miodu akacjowego lub lipowego
szczypta soli
szczypta cynamonu
Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy pod kątem w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewki i podsmażamy ok. 7 min. Na koniec dodajemy miód i przyprawy. Mieszamy tak, aby miód i przyprawy pokryły wszystkie marchewki. Podajemy ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakują.
KOKTAJL SIŁACZKI / SIŁACZA
Składniki:
garść szpinaku
1 gruszka
1 jabłko
pół szklanki jagód lub borówek (mogą być mrożone)
1 szklanka wody
Wszystkie składniki blendujemy lub wyciskamy. Voila - i koktajl gotowy :-)
TRZY GALARETKI WARZYWNO-OWOCOWE
Składniki:
świeżo wyciśnięte soki warzywne
1 łyżeczka agaru
1 szklanka wody
Wyciśnij sok nr 1:
pół kalafiora
1 cukinia
1 jabłko
Wyciśnij sok nr 2:
1 burak
1 jabłko
Wyciśnij sok nr 3:
2 garści liści szpinaku
1 jabłko
Do garnuszka wlewamy szklankę wody i wsypujemy agar, mieszając doprowadzamy do wrzenia. 1⁄4 roztworu agaru wlewamy do pierwszego soku, mieszamy i natychmiast przelewamy do naczynia docelowego. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodajemy 1⁄4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku. Czynność powtarzamy do zrobienia wszystkich galaretek.
Galaretki z agaru mają płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną - tężeją. Najlepiej rozpuszczać je w wodzie, zagotować i dolewać do świeżych soków, aby nie tracić ich wartości podczas podgrzewania soków.
(Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Jej rybi zapach znika po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać można w sklepach z tzw. zdrową żywnością.)
RACUCHY Z MALINAMI I BORÓWKAMI
Składniki:
2 jaja (najlepsze zerówki)
180g mąki
150g jogurtu naturalnego lub maślanki
1 łyżka miodu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła orzechowego
1 szklanka owoców (maliny, borówki lub jagody - mogą być mrożone)
olej słonecznikowy
Roztrzepujemy jajka z miodem i jogurtem, dodajemy przesianą mąkę z sodą, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy część owoców i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta na kształt placków. Gdy zetną się od spodu, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy do zbrązowienia. Aby utrzymać efekt chrupkości, układamy racuchy na papierowym ręczniku. Podajemy z masłem orzechowym i świeżymi owocami.