"Delikatny makowiec na biszkoptowym cieście zawsze smakuje wybornie" - przekonuje Anna Starmach, autorka książek kulinarnych. Do przygotowania tego świątecznego ciasta znana kucharka proponuje dodać m.in. orzechy włoskie i konfiturę różaną.
Co kupić?
· Masa makowa
· 200 g mielonego maku
· 50 g cukru
· 1 łyżka miodu
· 1 łyżka masła
· 2 białka
· 2 łyżki rodzynek
· 2 łyżki orzechów włoskich
· 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
· 1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
· sól
· Biszkopt
· 200 g drobnego cukru
· 120 g mąki
· 4 duże jajka
· 2 łyżki wody
· 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
· sól
· Lukier cytrynowy:
· 1.5 łyżki soku z cytryny
· 200 g cukru pudru
Jak przygotować?
Masa makowa
1. Jeśli nie uda Ci się kupić zmielonego maku, zwykły mak gotuj w mleku przez mniej więcej 30 minut, następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mięsa.
2. Zmielony mak zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż napęcznieje i dokładnie odsącz go z nadmiaru wody. Bakalie posiekaj, masło roztop na patelni, białka ubij ze szczyptą soli.
3. Mak połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem oraz pianą z białek.
Biszkopt
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
5. Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich 2 łyżki wody, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
6. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.
7. Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, posmaruj je masą makową i zwiń w rulon, następnie owiń papierem, na którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Lukier cytrynowy
8. Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem, aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń z papieru, posmaruj je lukrem