Każdy z nas uwielbia pizzę, prawda? 4 sery, z dodatkiem kurczaka czy z owocami morza to najbardziej popularne kombinacje. Jednak my odbiegamy od standardów i przygotowaliśmy świetna alternatywę tego dania. Pizza na spodzie z kalafiora to idealny zamiennik standardowej.
Kalafior jest bogaty w dużą ilość składników mineralnych takich jak potas, magnez oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1.
Warzywo to jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego co jest niezbędne w diecie. Powoduje uczucie sytości i jest niskokaloryczne więc świetnie sprawdzi się dla osób aktywnych i dbających o sylwetkę.
Warto również podkreślić, że nie wywołuje alergii co jest ważne dla osób wrażliwych.
Fit pizza na spodzie z kalafiora
Składniki na spód:
- średniej wielkości kalafior
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól, czosnek granulowany
- olej/oliwa z oliwek
Składniki na górę:
- pieczarki z cebulą duszone na patelni
- szynka drobiowa
- kukurydza
- mozzarella
- ser cheddar starty na grubych oczkach
- sos pomidorowy
(lub inne ulubione składniki)
1. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy aż wystygnie.
2. Przekładamy do miski, blendujemy i dodajemy resztę składników - jajko, mąkę, sól, czosnek.
3. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go dowolnym olejem i wykładamy masę kalafiorową.
4. Formujemy kształt pizzy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku góra/dół 200 st C przez ok 30 min.
5. Po upieczeniu spodu wyjmujemy z piekarnika, układamy pozostałe składniki na wierzch i pieczemy jeszcze przez ok 10 minut.
6. Podajemy z sosem pomidorowym.
Druga wersja:
Składniki na spód: ten sam co pierwsza wersja
Składniki na górę:
- kukurydza
- mozzarella
- kabanos pokrojony w plasterki
- pomidorki koktajlowe
SMACZNEGO!