Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji przeanalizowali cztery modele żywienia i ich wpływ na rozwój chorób przewlekłych. Trzy z nich koncentrowały się na spożywaniu: warzyw, owoców, pełnych ziaren, roślin strączkowych, orzechów i nienasyconych tłuszczów, przy ograniczeniu: słodyczy, czerwonego mięsa, żywności przetworzonej oraz masła i margaryny. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Aging”. Na ich podstawie mają zostać określone najskuteczniejsze zalecenia dietetyczne.
Warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i zdrowe tłuszcze - mogą spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych. Natomiast, dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso oraz słodzone napoje - przyspiesza ich pojawienie się.
Naukowcy przez 15 lat obserwowali ponad 2400 osób starszych ze Szwecji. Pod uwagę wzięli cztery diety:
- MIND - czyli połączenie diety śródziemnomorskiej oraz DASH, opartych na: warzywach (zwłaszcza zielonych), orzechach, roślinach strączkowych, mięsie drobiowym, oliwie z oliwek, rybach morskich, produktach pełnoziarnistych.
- AHEI - polegającą na spożywaniu dużej ilości: warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych i zdrowych tłuszczów.
- AMED - bazującą na klasycznych założeniach diety śródziemnomorskiej, zmodyfikowaną dla populacji spoza basenu Morza Śródziemnego. Obejmuje wysokie spożycie: warzyw, owoców, roślin strączkowych, pełnych ziaren, ryb i oliwy z oliwek.
- EDII - to sposób odżywiania bogaty w: czerwone i przetworzone mięso, rafinowane zboża i napoje słodzone, a ubogi w: warzywa, kawę i herbatę.
Jak okazało się, u osób przestrzegających trzech pierwszych, zdrowych diet - wolniej rozwijały się choroby przewlekłe, zwłaszcza te dotyczące układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Nie miały one jednak istotnego wpływu na choroby mięśni oraz kości. U uczestników badania, stosujących dietę prozapalną - ryzyko rozwoju wielu schorzeń było znacznie wyższe.
Nasze wyniki pokazują, jak silnie dieta może wpływać na współwystępowanie wielu chorób przewlekłych u starszych osób - powiedział współautor badania dr Adrián Carballo-Casla.
Naukowcy zamierzają teraz ustalić, które konkretne zalecenia żywieniowe mogą mieć największy wpływ na długowieczność i które grupy starszych osób - w zależności od wieku, płci, sytuacji psychospołecznej i stanu zdrowia - odniosą z nich najwięcej korzyści.