Uwielbiają je dzieci i dorośli. Sezon na słoneczniki właśnie się rozpoczyna. Czy wiesz, jak wybrać najlepszy, a potem doczyścić palce i paznokcie?
Nie ulega wątpliwości, że pestki słonecznika są bardzo zdrowe. Niestety są też bardzo tuczące. W 100 gramach kryje się aż 570 kalorii i 49 gramów tłuszczu, dlatego powinny stanowić raczej dodatek, niż podstawę naszej diety. Idealnie sprawdzają się jako uzupełnienie jogurtów czy sałatek.
Sezon na świeże pestki słonecznika zaczyna się w sierpniu i trwa praktycznie do końca września. Warto po niego sięgać, bo to doskonała przekąska podczas wspólnego oglądania telewizji czy spaceru po parku. Nasiona są bogate w błonnik i można je bez obaw podawać dzieciom. Uważa się, że dzięki wysokiej zawartości obniżających cholesterol fitosteroli, zapobiegają chorobom serca. Obecna w ziarnach witamina E poprawia też męską płodność.
Każdy, kto kupował świeży słonecznik wie, że łatwo jest trafić na egzemplarz pełen pustych ziaren. Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, aby dokonać właściwego wyboru. Przede wszystkim spójrzmy na spód jego tarczy. Jeżeli jest żółty, to jest to znak, że miał szansę dojrzeć na słońcu.
Drugi wskaźnik to wypukłość tarczy. Pełne nasiona powodują, że środek kwiatu wystaje do góry. Trzecia cecha, świadcząca o dojrzałości słonecznika, to sztywność. Jeżeli tarcza nie daje się łatwo wygiąć w rękach możemy być pewni, że zawiera pełne ziarna.
Niestety przyjemność łuskania nasion słonecznika odkupujemy brudnymi palcami i paznokciami. Doczyszczenie ich może sprawić wiele trudności. Wśród sprawdzonych metod wymienia się pumeks i szorowanie paznokci miękką szczoteczką. U niektórych sprawdza się kwasek cytrynowy lub pasta do zębów.