Według ekspertów osoby, które stosują dietę wegańską, powinny szczególnie zwracać uwagę na to, czy wraz z pożywieniem dostarczają wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Jednym z takich składników jest cholina, która jest szczególnie ważna dla naszego mózgu.
Cholina pomaga przekazywać sygnały między komórkami nerwowymi - najwięcej jest jej w produktach mlecznych i mięsie.
Dietetyk Emma Derbyshire powiedziała w czasopiśmie BMJ, że ludzie, którzy rezygnują w swojej diecie z tego rodzaju pokarmów, mogą nie dostarczać swojemu organizmowi wystarczającej ilości choliny.
Jednak, jak przekonuje Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne, dzięki odpowiedniemu planowaniu posiłków weganie mogą zadbać o wystarczającą ilość choliny.
Oprócz jaj, mleka i wołowiny cholinę możemy znaleźć również w pieczywie sojowym, brokułach, brukselkach, pieczonej fasoli, grzybach, komosie ryżowej oraz orzeszkach ziemnych.