Czterdzieste urodziny dla wielu osób są symboliczne i bardzo często oznaczają jakieś zmiany, albo przynajmniej postanowienia zmiany życia na zdrowsze. Kiedy nie tylko pesel, ale i organizm przypomina o tym, że czas mija – warto dopisać do listy najważniejszych dla zdrowia produktów te, które pomogą zachować wewnętrzną i zewnętrzną młodość.

Może niewiele zmienia się od razu po przekroczeniu czterdziestki - ale z czasem zauważymy, że organizm starzeje się i wysyła coraz więcej sygnałów, żeby o tym przypominać. Zwracają na to uwagę także lekarze, którzy ostrzegają - że z wiekiem rośnie ryzyko niektórych problemów zdrowotnych, takich jak:

  • miażdżyca,
  • nadciśnienie,
  • nowotwory - zwłaszcza płuc i jelita grubego.


Tym bardziej warto wziąć sobie do serca apele, zadbać o aktywność fizyczną i zmianę nawyków żywieniowych. Od tego momentu, organizm przechodzi zmiany hormonalne i te związane z ubytkiem masy mięśniowej. Lepiej postawić na produkty, które spowolnią te procesy, wśród nich są: owoce jagodowe, kurkuma i ryby - zwłaszcza tłuste.

Dopisz to do listy!

Listę otwierają borówki - są bogate w przeciwutleniacze, zwalczają stres oksydacyjny oraz stany zapalne, a to kluczowe czynniki procesu starzenia. Owoce są wsparciem dla mózgu, więc przeciwdziałają chorobom - takim jak demencja czy Alzheimer. Wspomagają też regenerację mięśni i zmniejszają ryzyko ich uszkodzeń po wysiłku.

Kolejna jest kurkuma, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Opóźnia procesy starzenia, chroniąc organizm przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Wydłuża młodość.

Tłuste ryby, zwłaszcza łosoś - wspierają serce i wspomagają funkcje poznawcze. Chronią mózg przed starzeniem, dostarczają chudego białka i kwasów omega-3.

Z kolei awokado pomaga zachować elastyczność skóry i jej młody wygląd. Zawiera jednonienasycone tłuszcze i witaminę E.

Jedząc pomidory, zmniejszamy ryzyko sercowo-naczyniowe. Zawierają likopen, który wspiera również zdrowie prostaty i kondycję skóry.

"Czterdziestka" to czas kiedy powoli myślimy o zmarszczkach - a migdały pomagają je redukować. Poprawiają wygląd skóry i jej regenerację - szczególnie po menopauzie.

Młodość mózgu natomiast pomagają zachować zielone warzywa liściaste. To bogactwo witamin E i K.

Piękno skóry pozwolą nam utrzymać granaty - które wspierają produkcję kolagenu. Młodość i energia - to także truskawki. Zmniejszają ryzyko chorób serca i raka, a także wspierają ochronę komórek przed wolnymi rodnikami. Chronią też mózg przed starzeniem.

Wspierająca zdrowie oczu luteina - zawarta jest między innymi w pistacjach.

Jeszcze jednym sekretem młodości mózgu jest żurawina, która także chroni przed wolnymi rodnikami - dzięki zawartości witaminy C.