Czterdzieste urodziny dla wielu osób są symboliczne i bardzo często oznaczają jakieś zmiany, albo przynajmniej postanowienia zmiany życia na zdrowsze. Kiedy nie tylko pesel, ale i organizm przypomina o tym, że czas mija – warto dopisać do listy najważniejszych dla zdrowia produktów te, które pomogą zachować wewnętrzną i zewnętrzną młodość.
Może niewiele zmienia się od razu po przekroczeniu czterdziestki - ale z czasem zauważymy, że organizm starzeje się i wysyła coraz więcej sygnałów, żeby o tym przypominać. Zwracają na to uwagę także lekarze, którzy ostrzegają - że z wiekiem rośnie ryzyko niektórych problemów zdrowotnych, takich jak:
- miażdżyca,
- nadciśnienie,
- nowotwory - zwłaszcza płuc i jelita grubego.
Tym bardziej warto wziąć sobie do serca apele, zadbać o aktywność fizyczną i zmianę nawyków żywieniowych. Od tego momentu, organizm przechodzi zmiany hormonalne i te związane z ubytkiem masy mięśniowej. Lepiej postawić na produkty, które spowolnią te procesy, wśród nich są: owoce jagodowe, kurkuma i ryby - zwłaszcza tłuste.
Listę otwierają borówki - są bogate w przeciwutleniacze, zwalczają stres oksydacyjny oraz stany zapalne, a to kluczowe czynniki procesu starzenia. Owoce są wsparciem dla mózgu, więc przeciwdziałają chorobom - takim jak demencja czy Alzheimer. Wspomagają też regenerację mięśni i zmniejszają ryzyko ich uszkodzeń po wysiłku.
Kolejna jest kurkuma, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Opóźnia procesy starzenia, chroniąc organizm przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Wydłuża młodość.
Tłuste ryby, zwłaszcza łosoś - wspierają serce i wspomagają funkcje poznawcze. Chronią mózg przed starzeniem, dostarczają chudego białka i kwasów omega-3.
Z kolei awokado pomaga zachować elastyczność skóry i jej młody wygląd. Zawiera jednonienasycone tłuszcze i witaminę E.
Jedząc pomidory, zmniejszamy ryzyko sercowo-naczyniowe. Zawierają likopen, który wspiera również zdrowie prostaty i kondycję skóry.
"Czterdziestka" to czas kiedy powoli myślimy o zmarszczkach - a migdały pomagają je redukować. Poprawiają wygląd skóry i jej regenerację - szczególnie po menopauzie.
Młodość mózgu natomiast pomagają zachować zielone warzywa liściaste. To bogactwo witamin E i K.
Piękno skóry pozwolą nam utrzymać granaty - które wspierają produkcję kolagenu. Młodość i energia - to także truskawki. Zmniejszają ryzyko chorób serca i raka, a także wspierają ochronę komórek przed wolnymi rodnikami. Chronią też mózg przed starzeniem.
Wspierająca zdrowie oczu luteina - zawarta jest między innymi w pistacjach.
Jeszcze jednym sekretem młodości mózgu jest żurawina, która także chroni przed wolnymi rodnikami - dzięki zawartości witaminy C.





