Chcesz uniknąć migreny - stosuj odpowiednią dietę. Pumpernikiel, nasiona dyni czy niesolone chipsy ziemniaczane zapobiegają bólowi głowy. Z kolei chleb domowej roboty, biała fasola czy kurza wątróbka mogą migrenowcom tylko zaszkodzić. Oto lista produktów, po które mogą sięgać i tych, których powinni unikać.
Dieta dla migrenowca powinna obfitować m.in. w świeże owoce (wykluczając cytrusy), warzywa i produkty bogate w chude białko. Warto unikać produktów przetworzonych, zawierających konserwanty. U wielu osób ból głowy może powodować np. popularny wzmacniacz smaku - glutaminian sodu.
Warto zwrócić uwagę nie tylko co się je, ale jak często i w jakiej ilości. Najlepiej sięgać po niewielkie posiłki kilka razy dziennie, tak by uniknąć głodu, który może stanowić jeden z czynników wywołujących ból głowy.
Możemy sięgać po następujące produkty:
- większość zbóż, z wyjątkiem tych zawierających orzechy i suszone owoce; pumpernikiel, bajgle z sezamem, precle, nieprzyprawione chipsy ziemniaczane, niesolone krakersy, pumpernikiel;
- świeża wołowina, kurczak, ryby, jagnięcina, wieprzowina, indyk lub cielęcina;
- mak, nasiona dyni, ziarenka sezamu, nasiona słonecznika;
- domowe sosy/dipy, bez sztucznych aromatów;
- świeże owoce (poza cytrusami) i warzywa
Lepiej unikajmy:
- świeżego, domowego chleba lub prosto z piekarni, pizzy, solonych krakersów;
- wątróbki kurzej i wołowej, marynowanych mięs, przyprawianego popcornu, masła orzechowego;
- gotowych sosów, na przykład na bazie musztardy;
- ziemniaczanego puree, suszonych owoców i owoców cytrusowych, cebuli, kapusty kiszonej, białej fasoli;
- dojrzewających serów, wędlin, wędzonych ryb, czekolady, alkoholu - szczególnie piwa i czerwonego wina;
medicalnewstoday.com