Chcesz uniknąć migreny - stosuj odpowiednią dietę. Pumpernikiel, nasiona dyni czy niesolone chipsy ziemniaczane zapobiegają bólowi głowy. Z kolei chleb domowej roboty, biała fasola czy kurza wątróbka mogą migrenowcom tylko zaszkodzić. Oto lista produktów, po które mogą sięgać i tych, których powinni unikać.

Dieta dla migrenowca powinna obfitować m.in. w świeże owoce (wykluczając cytrusy), warzywa i produkty bogate w chude białko. Warto unikać produktów przetworzonych, zawierających konserwanty. U wielu osób ból głowy może powodować np. popularny wzmacniacz smaku - glutaminian sodu. 

Warto zwrócić uwagę nie tylko co się je, ale jak często i w jakiej ilości. Najlepiej sięgać po niewielkie posiłki kilka razy dziennie, tak by uniknąć głodu, który może stanowić jeden z czynników wywołujących ból głowy. 

Możemy sięgać po następujące produkty: 

- większość zbóż, z wyjątkiem tych zawierających orzechy i suszone owoce; pumpernikiel, bajgle z sezamem, precle, nieprzyprawione chipsy ziemniaczane, niesolone krakersy, pumpernikiel;

- świeża wołowina, kurczak, ryby, jagnięcina, wieprzowina, indyk lub cielęcina;

- mak, nasiona dyni, ziarenka sezamu, nasiona słonecznika;

- domowe sosy/dipy, bez sztucznych aromatów; 

- świeże owoce (poza cytrusami) i warzywa

Lepiej unikajmy:

- świeżego, domowego chleba lub prosto z piekarni, pizzy, solonych krakersów;

- wątróbki kurzej i wołowej, marynowanych mięs, przyprawianego popcornu, masła orzechowego;

- gotowych sosów, na przykład na bazie musztardy;

- ziemniaczanego puree, suszonych owoców i owoców cytrusowych, cebuli, kapusty kiszonej, białej fasoli; 

- dojrzewających serów, wędlin, wędzonych ryb, czekolady, alkoholu - szczególnie piwa i czerwonego wina; 

medicalnewstoday.com