W ciągu ostatnich 12 miesięcy 76 proc. Polaków nie stosowało żadnych diet eliminacyjnych, 8 proc. deklaruje, że stosowało takie diety, ale zaprzestało, a 16 proc., że stosowało i nadal się tego trzyma - wynika z opublikowanych rezultatów sondażu CBOS.
W ciągu ostatniego roku 76 proc. Polaków nie stosowało żadnej diety - nie eliminowało ze swojego jadłospisu żadnych produktów spożywczych, tylko blisko co czwarty Polak (24 proc.) ograniczał lub wykluczał spożycie jakichś produktów, w tym 8 proc. zrezygnowało po jakimś czasie ze stosowania tej diety.
CBOS podaje, że diety eliminacyjne są bardziej popularne wśród kobiet (27 proc.) niż wśród mężczyzn (22 proc.), kobiety są też nieco bardziej konsekwentne w ich stosowaniu.
Zauważyć można również, że mieszkańcy największych miast, absolwenci wyższych uczelni oraz respondenci zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych są bardziej konsekwentni w jej przestrzeganiu niż młodzi ludzie.
57 proc. badanych, którzy stosowali dietę eliminacyjną, najczęściej ograniczało lub wykluczało cukier i słodycze, 28 proc. decydowało się na zmniejszenie spożycia tłustych potraw, 20 proc. na ograniczenie bądź wykluczenie napojów alkoholowych, 14 proc. produktów zawierających gluten oraz gotowych dań i kawy, 11 proc. mięsa, 9 proc. mleka, natomiast sporadycznie eliminowanymi produktami były: jajka kurze (5 proc.), ryby (3 proc.), warzywa (2 proc.) lub owoce (1 proc.).
Do modyfikacji jadłospisu skłaniają badanych przede wszystkim: chęć zdrowego odżywiania, poprawy samopoczucia i kondycji - 35 proc., różne dolegliwości i choroby - 34 proc. oraz chęć zrzucenia zbędnych kilogramów - 32 proc.
Respondentów, którzy stosowali dietę z przyczyn zdrowotnych (choroby, dolegliwości lub zalecenia lekarskie), zapytaliśmy, jakie dolegliwości ich do tego skłoniły. W odpowiedziach najczęściej wymieniane były choroby układu krążenia - 28 proc., cukrzyca - 25 proc. i dolegliwości układu pokarmowego - 21 proc.
W mniejszym stopniu podawane były: choroby autoimmunologiczne, alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby układu moczowego oraz nowotworowe (kolejno: 8 proc., 5 proc., 4 proc. i 4 proc.)
Z badań CBOS wynika, że 77 proc. ankietowanych, którzy zdecydowali się na określony rodzaj diety eliminacyjnej, jest zadowolona z jej rezultatów, przy czym 49 proc. wyraża to zadowolenie w umiarkowany sposób, a 16 proc. deklaruje, że rezultaty nie są zadowalające.
Ankietowani zapytani o swoją dietę wskazywali na ogólne zasady odżywiania, wspominali o ograniczaniu ilości spożywanego jedzenia, o regularnym spożywaniu posiłków, o dietach dobrze zbilansowanych, dietach niskokalorycznych i dietach lekkostrawnych.
Dodatkowo pojawiały się też kwestie zwiększania ilości spożywanych warzyw i owoców, picie herbat ziołowych, stosowania ziół, spożywania mikroelementów, suplementów diety jak i kwestie związane z dietą białkową lub wysokobiałkową.
Uwzględniając wszystkie analizowane w badaniu CBOS diety można stwierdzić, że 29 proc. Polaków w ciągu ostatniego roku stosowało jedną z nich. Z badań wynika, że częściej były to kobiety ( 31 proc.) niż mężczyźni (26 proc.). Spośród analizowanych zmiennych społeczno-demograficznych kluczową rolę odgrywają jednak wykształcenie i wiek. Dodatkowo według CBOS 34 proc. badanych decydujących się na stosowanie jakiejś diety to osoby niezadowolone z własnego wyglądu zewnętrznego oraz uważające, że odżywiają się niezdrowo.
Badanie "Aktualne problemy i wydarzenia" (350) przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich (face to face) wspomaganych komputerowo (CAPI) w dniach 4-11 lipca 2019 roku na liczącej 1077 osób reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.