Jej objawy przypominają stan przemęczenia, niewyspania albo przepracowania. Dlatego łatwo je zbagatelizować.

Zdjęcie ilustracyjne /

Najczęstszym powodem anemii jest niedobór żelaza. Rzadziej występuje anemia hemolityczna (z rozpadu czerwonych krwinek), megaloblastyczna (charakteryzująca się zwiększoną objętością erytrocytów) oraz aplastyczna (spadek poziomu wszystkich rodzajów krwinek z powodu zaniku szpiku kostnego).

To, jaki możemy mieć rodzaj anemii, może stwierdzić lekarz na podstawie wywiadu klinicznego i badań krwi.

Anemia w jej początkowej fazie nie jest trudna do wyleczenia. Nie powinniśmy jednak walczyć z nią na własną rękę, łykając bez umiaru witaminy czy preparaty z żelaza. W codziennej diecie powinny znaleźć się pokarmy bogate w żelazo: czerwone mięso, warzywa strączkowe, suszone śliwki czy figi.


Inne pytania na jakie odpowiedział nasz ekspert:

  • Czym różni się anemia od zmęczenia?
  • Czy wegetarianie są bardziej narażeni na tę chorobę?
  • Jak uzupełnić brak żelaza w organizmie?



Cały wideoczat jest dostępny tutaj:




O anemii z doktorem Krzysztofem Kędziorem rozmawia Ewa Kwaśny