Jej objawy przypominają stan przemęczenia, niewyspania albo przepracowania. Dlatego łatwo je zbagatelizować.
Najczęstszym powodem anemii jest niedobór żelaza. Rzadziej występuje anemia hemolityczna (z rozpadu czerwonych krwinek), megaloblastyczna (charakteryzująca się zwiększoną objętością erytrocytów) oraz aplastyczna (spadek poziomu wszystkich rodzajów krwinek z powodu zaniku szpiku kostnego).
To, jaki możemy mieć rodzaj anemii, może stwierdzić lekarz na podstawie wywiadu klinicznego i badań krwi.
Anemia w jej początkowej fazie nie jest trudna do wyleczenia. Nie powinniśmy jednak walczyć z nią na własną rękę, łykając bez umiaru witaminy czy preparaty z żelaza. W codziennej diecie powinny znaleźć się pokarmy bogate w żelazo: czerwone mięso, warzywa strączkowe, suszone śliwki czy figi.
Inne pytania na jakie odpowiedział nasz ekspert:
- Czym różni się anemia od zmęczenia?
- Czy wegetarianie są bardziej narażeni na tę chorobę?
- Jak uzupełnić brak żelaza w organizmie?
Cały wideoczat jest dostępny tutaj: