Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenia. Ostatnie dotyczą bakterii salmonelli na skorupkach jajek oraz niebezpiecznych substancji wykrytych w łyżkach do spaghetti. Sprawdź, które partie tych produktów zostały wycofane ze sprzedaży.

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella Enteritid na skorupkach partii jajek. Spożycie jaj bez właściwej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Chodzi dokładnie o partię jaj "Świeże jaja", klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. z minimalnej trwałości: 20.07.2021, o kodzie na skorupkach: 3PL 30221328. Producentem jest INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie, nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE.

GIS zwraca uwagę, że "bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami".

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami można znaleźć na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego

Uważajcie na te łyżki do spaghetti!

Sanepid ostrzega również przed łyżkami nylonowymi do spaghetti. Jak się okazuje, substancja, która się w nich znajduje, może być niebezpieczna dla zdrowia. Jak zaznaczono w komunikacie, "nie należy używać produktu do kontaktu z żywnością".

Chodzi o T-nylon spaghetti scoop o numerze partii: 750637 z kodem kreskowym 5907558760637, którego importerem jest Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz.

GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.

Firma TADAR zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów produktów oraz przekazania ich do utylizacji.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.