Główny Inspektorat Sanitarny zaktualizował listę produktów, których spożycie może być groźne dla zdrowia. Ze sklepów powinny zniknąć m.in. słodycze marki Kinder, filet z piersi kurczaka i pasta kanapkowa. Sprawdź numery partii i dane producentów!

Pojawiły się kolejne ostrzeżenia o produktach, których wybrane partie zostały wycofane ze sprzedaży. Nie spełniają norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia. To efekty ostatnich kontroli żywności przeprowadzonych przez GIS.

Ferrero wycofuje z rynku kilka swoich produktów. Wśród nich "jajko niespodzianka"

Ferrero Polska Commercial wycofał części produktów marki Kinder - ze względu na ryzyko zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium.

GIS przestrzega przed spożywaniem produktów z w/w partii, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po ich spożyciu należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonella w drobiu i hamburgerach. Sprawdź numery partii!

Ostatnio dowiedzieliśmy się również o wycofaniu jednej partii świeżej ćwiartki kurczaka i świeżego filetu z piersi kurczaka - ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis. Żywność wyprodukowano dla Biedronki.

Szczegóły dotyczące produktów:

Producentem jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie "DROBEX" Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108.

Żywność wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

Świeża Ćwiartka Vacum, nr partii 215622,termin przydatności do spożycia 10.04.2022;

Świeży filet z piersi kurczaka map, nr partii 215622,termin przydatności do spożycia 11.04.2022.

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS informuje także o o wykryciu bakterii Salmonella na partii hamburgerów drobiowych marki Morliny. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczką Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Chodzi o produkt: "Hamburger drobiowy classic", 250 g, numer partii: 6350221255, o terminie przydatności do spożycia do 06.04.2022 r.

Producentem jest Animex Foods Sp. z o.o., Oddział w Opolu, WNI 16610501

Rossmann wycofuje pastę kanapkową. Wykryto ciała obce!

W paście migdałowej ALMOND BUTTER wykryto cała obce. Z tego powodu Główny Inspektor Sanitarny przestrzega konsumentów przed spożywaniem tego produktu.

W komunikacie GIS-u czytamy, że w opakowaniu pasty stwierdzono obecność ciał obcych - ostrych, sprężystych kawałków tworzywa sztucznego o wielkości około 0,5 - 1 cm. W związku z tym spożycie produktu może wiązać się z ryzykiem uszkodzenia jamy ustnej lub przełyku.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: ALMOND BUTTER pasta migdałowa Planta, 180 g

Kod kreskowy: 5902283002182

Numer partii: KPM 180g/2021 10 06

Data minimalnej trwałości: 04.2023

Wyprodukowano w UE dla: Słodkie Hawo Loper Poland Paweł Filip Pisarzewski, ul. Łąkowa 18, 05-092 Łomiank

Dystrybutor: Rossmann SDP Sp. z o.o. ul. św. Teresy 109 91-222 Łódź