Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności. Dowiedzieliśmy się o wybranych partiach produktów wycofanych ze sprzedaży. Nie spełniają norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydał Główny Inspektor Sanitarny. Po kontrolach, zdecydowano o wycofaniu z obrotu wybranych partii produktów. Nie spełniały norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia.

GIS poinformował ostatnio o wycofaniu jednej partii Chińskiej Przyprawy Pięć Smaków 400 g LOBO. Powodem było wykrycie tlenku etylenu.

fot. GIS /
fot. GIS /
Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Chińska Przyprawa Pięć Smaków 400 g LOBO

Data minimalnej trwałości: 20.08.2021

Dystrybutor: Heuschen&Schrouff OFT B.V. KE Landgraaf 6370, Niderlandy

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolone.

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał też ze sprzedaży partię sosu czosnkowego. Powód? W jednej z nich wykryto gluten, pomimo, że produkt był oznaczony jako bezglutenowy.

fot. GIS /
fot. GIS /
Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Sos czosnkowy 300 g, na etykiecie widnieje informacja „bez glutenu”

Numer partii: 16.11.2021 L2.C3

Data produkcji: 19.02.2021

Data minimalnej trwałości: 16.11.2021

Producent: Roleski Sp. j., ul. Spacerowa 181A, Zbylitowska Góra, 33-113 Zgłobice

Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, inspektorzy GIS-u poinformowali o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii mrożonego produktu "Stek z krokodyla".

fot. GIS /
fot. GIS /
Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony

Numer partii: 2501113

Numer artykułu: 733270

Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023

Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.