W tym tygodniu w cyklu „Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM” zajmowaliśmy się chorobami reumatycznymi. Na Wasze pytania odpowiadała dr n. med. Natalia Ryszawa-Mrózek, reumatolog, Starszy asystent Oddziału Reumatologii Małopolskiego Centrum Reumatologii, Immunologii i Rehabilitacji, Szpitala Specjalistycznego im. J. Dietla w Krakowie.

Przyczyny reumatyzmu nie są naukowcom do końca znane. Wiadomo na pewno, że reumatoidalne zapalnie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, co oznacza, że układ odpornościowy chorego sam zaczyna atakować własne komórki, błędnie uznając je za ciała obce. Jak się okazuje, choroba występuje u kobiet ponad trzykrotnie częściej niż u mężczyzn, a jej podłoże ma częściowo charakter genetyczny.

Reumatyzm. Ewa Kwaśny w rozmowie z dr n. med. Natalią Ryszawa-Mrózek, reumatolog ze Szpitala Specjalistycznego im. J. Dietla w Krakowie

Jak sobie radzić?

Aktywność fizyczna

Chociaż większości pacjentów z tym schorzeniem ruch sprawia ból i starają się oni ograniczyć swoją aktywność fizyczną do minimum, to właśnie ona jest ma znaczenie wspomagające w terapii. Chodzi oczywiście o sporty rekreacyjne. Należy unikać dyscyplin, które powodują nadmierny wysiłek dla naszego układu kostnego i mięśniowego. Dobrym pomysłem może być zapisanie się na basen lub spokojne marszobiegi. Pomóc mogą nawet zwyczajne spacery. Jednak trzeba pamiętać o tym, że należy unikać ćwiczeń wtedy, kiedy objawy choroby są nasilone. Zasadnicze znaczenie ma oczywiście zindywidualizowane leczenie farmakologiczne. 

Odpowiednia dieta

Znaczenie wspomagające ma również dieta, która będzie bogata witaminy C, D, E, wapń i jod, które poprawiają kondycję naszych ścięgien i stawów. Niech w naszej diecie pojawiają się ryby, które są bogate w dobrze przyswajalne białko. Jedzmy też dużo owoców. Ich spożywanie pomaga w wytwarzaniu w organizmie kolagenu - białka stanowiącego główny składnik naszych ścięgien. Produkty bogate w witaminę C to np. czarna porzeczka, brukselka, czerwona i zielona papryka, szpinak oraz owoce cytrusowe. Warzywa najlepiej spożywać na surowo, albo poddane krótkiemu gotowaniu. 

Opracowanie: