To nie tylko sama słodycz, ale i bogactwo minerałów i antyoksydantów. Doceniany zwłaszcza w sezonie infekcyjnym za to, że wspiera odporność, łagodzi stany zapalne i wzmacnia organizm. Prawdziwą moc jednak zyskuje po połączeniu z innymi produktami, mającymi wiele cennych właściwości. Te domowe mikstury mogą być uzupełnieniem naturalnej apteczki.

Już sama łyżka miodu dziennie - zjadana albo dodawana do herbaty - przynosi wiele korzyści, bo wspiera odporność i dodaje energii. Jeszcze silniejsze działanie zyskuje po dodaniu do niego niektórych składników:

  • Miód i cytryna - wspiera odporność, usuwa toksyny, działa antybakteryjnie, łagodzi podrażnienia gardła. To źródło witaminy C - regeneruje i nawadnia organizm.
  • Miód i czosnek - działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność. Dodatkowo obniża ciśnienie i oczyszcza organizm.
  • Miód i kurkuma - łagodzi stany zapalne, poprawia trawienie, ma działanie antyoksydacyjne. Warto korzystać z ich mocy, gdy chcemy poprawić: trawienie, kondycję stawów i organizmu.
  • Miód i imbir - rozgrzewa organizm, poprawia krążenie, łagodzi stany zapalne. Pomaga w czasie infekcji.
  • Miód i mleko - koi gardło, pomaga zasnąć, uspokaja. To połączenie sprzyja regeneracji i wzmacnia kości.
  • Miód i cynamon - wspomaga metabolizm i działa antybakteryjnie oraz stabilizuje poziom cukru we krwi i poprawia krążenie.
  • Miód i aloes - to wsparcie dla układu pokarmowego i oczyszczenie dla organizmu.
  • Miód i ocet jabłkowy - wspiera metabolizm i odchudzanie.
  • Miód i maliny - warto stosować w czasie gorączki, ma działanie napotne.
  • Miód i propolis - to właściwości antybakteryjne, warto stosować na gojenie ran i wsparcie odporności.



Mieszanki nie dla wszystkich?

Przede wszystkim na miód powinni uważać alergicy oraz osoby z cukrzycą i stosujące dietę niskokaloryczną. W przypadku mikstur - trzeba też być ostrożnym z wyborem towarzystwa dla miodu, pamiętając że:

  • Cytryna nasila objawy refluksu żołądkowego.
  • Imbir trzeba stosować ostrożnie przy wrzodach i nadciśnieniu.
  • Na połączenie z czosnkiem powinny uważać osoby, stosujące leki przeciwzakrzepowe i z wrażliwym żołądkiem.
  • Z kurkumą powinny uważać osoby z kamicą żółciową i stosujące leki rozrzedzające krew.
  • Cynamon w nadmiarze może obciążać wątrobę.
  • Mleko nie jest wskazane dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią.
  • Mieszanka z aloesem jest niewskazana w ciąży i przy problemach jelitowych.
  • Ocet jabłkowy lepiej pomijać przy refluksie i wrzodach żołądka.
  • Na maliny i propolis powinny uważać osoby uczulone.



Naturalne mikstury warto przygotowywać w czasie zwiększonej zachorowalności na infekcje oraz gdy wystąpią pierwsze objawy, a także jako wzmocnienie po chorobie, gdy towarzyszą osłabienie i zmęczenie. Warto też korzystać z nich, gdy jesteśmy nadmiernie zestresowani. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut.