Granaty to najzdrowsze owoce na świecie, pełne składników odżywczych i silnych związków roślinnych. Jego spożywanie przynosi ogromne korzyści i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych poważnych chorób, w tym serca, zapalenia stawów i innych stanów zapalnych, a także chorób nowotworowych. Co więcej, udowodniono, że poprawia on pamięć i wydajność ćwiczeń. Jeśli chcesz czerpać wiele korzyści zdrowotnych, jakie mają do zaoferowania granaty, jedz je lub pij z nich sok.
Granaty mogą mieć wiele korzyści dla Twojego organizmu, obniżają ryzyko różnych chorób - podaje portal HealtLine.com
Poznaj 12 - opartych na dowodach - korzyści zdrowotnych tego owocu.
Granat, czyli Punica granatum, to krzew, który wydaje czerwony owoc. Jego średnica ma około 5-12 cm. Jest okrągły i wygląda trochę jak jabłko z łodygą w kształcie kwiatu. Skórka granatu jest gruba i niejadalna, ale wewnątrz są setki jadalnych nasion. Każde nasionko otoczone jest czerwoną, soczystą i słodką osłonką.
Te owoce mają imponujący profil składników odżywczych - błonnik, białko, witaminy C, K, kwas foliowy, potas.
Granaty zawierają dwie unikalne substancje, które odpowiadają za większość ich zdrowotnych właściwości. Punicalagini - są niezwykle silnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w soku i jego skórce granatu. Są tak silne, że sok ten ma trzykrotnie większą aktywność przeciwutleniającą niż czerwone wino i zielona herbata. Ekstrakt i proszek z granatu są zazwyczaj wytwarzane ze skórki, ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i punikalaginy.
Kwas punicowy - znajduje się w oleju z pestek granatu. Jest to rodzaj sprzężonego kwasu linolowego o silnym działaniu biologicznym.
Granaty mają silne właściwości przeciwzapalne, w dużej mierze dzięki przeciwutleniającym właściwościom punikalagin. Badania wykazały, że mogą zmniejszać aktywność zapalną w przewodzie pokarmowym, a także w komórkach raka piersi i raka jelita.
12-tygodniowe badanie z udziałem osób z cukrzycą wykazało, że 250 ml soku z granatów dziennie obniżyło markery stanu zapalnego CRP i interleukiny-6 odpowiednio o 32 i 30 proc.
Ekstrakt z tego owocu może spowolnić reprodukcję komórek rakowych, a nawet wywoływać ich apoptozę lub śmierć. Swoisty antygen prostaty (PSA) jest markerem krwi raka prostaty. Mężczyźni, u których poziomy PSA podwoją się w krótkim czasie, są narażeni na zwiększone ryzyko zgonu z powodu raka prostaty.
Co ciekawe, badanie na ludziach wykazało, że picie 237 ml soku z granatu dziennie wydłużyło czas podwojenia PSA z 15 miesięcy do 54 miesięcy.
Rak piersi jest jednym z najczęstszych rodzajów raka u kobiet. Ekstrakt z granatu może hamować reprodukcję komórek raka piersi - nawet zabijając niektóre z nich.
Wysokie ciśnienie krwi jest jednym z głównych czynników powodujących zawały serca i udary. W jednym z badań u osób z nadciśnieniem po spożyciu 150 ml soku z tego owocu dziennie przez dwa tygodnie zanotowano znaczny spadek ciśnienia krwi.
Wykazano, że regularne spożywanie soku z granatów obniża ciśnienie krwi w ciągu zaledwie dwóch tygodni.
Artretyzm jest powszechnym problemem. Biorąc pod uwagę, że związki roślinne zawarte w nim mają działanie przeciwzapalne, logiczne jest, że mogą pomóc w leczeniu zapalenia stawów.
Co ciekawe, badania laboratoryjne pokazują, że ekstrakt z granatu może blokować enzymy, o których wiadomo, że uszkadzają stawy.
Choroby serca są obecnie najczęstszą przyczyną przedwczesnych zgonów na świecie. Kwas punicowy, główny kwas tłuszczowy granatu, może pomóc w ochronie przed kilkoma etapami procesu choroby serca.
Wykazano również — zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach — że sok z granata obniża ciśnienie, chroni cholesterol LDL przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Uszkodzenia oksydacyjne mogą zaburzać przepływ krwi we wszystkich obszarach ciała, w tym w tkance erekcji. Wykazano, że sok z granatów pomaga zwiększyć przepływ krwi. W badaniu z udziałem 53 mężczyzn z zaburzeniami erekcji, granat przynosił w tej sferze pewne korzyści.
Związki roślinne zawarte w granatach mogą pomóc w walce ze szkodliwymi mikroorganizmami. Na przykład wykazano, że zwalczają niektóre rodzaje bakterii, a także drożdżaki Candida albicans.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze może również chronić przed infekcjami i stanami zapalnymi w jamie ustnej. Obejmuje to stany, takie jak: zapalenie dziąseł, zapalenie przyzębia i protetyczne zapalenie jamy ustnej.
Badanie na pacjentach chirurgicznych wykazało, że 2 gramy ekstraktu z granatu zapobiegały deficytom pamięci po operacji. Inne - przeprowadzone na 28 starszych osobach z problemami z pamięcią - wykazało, że 237 ml soku z granatów dziennie znacznie poprawiło markery pamięci werbalnej i wzrokowej.
Badania na myszach wskazują również, że ten niezwykły owoc może pomóc w walce z chorobą Alzheimera.
Granat jest bogaty w azotany dietetyczne, które, poprawiają wydajność ćwiczeń. Badanie przeprowadzone na 19 sportowcach biegających na bieżni wykazało, że jeden gram ekstraktu z granatu 30 minut przed wysiłkiem znacznie poprawił przepływ krwi, opóźniając wystąpienie zmęczenia i zwiększając wydajność ćwiczeń.