Popularna w kuchni - wzmacnia smak i aromat potraw, natomiast niedoceniana jest jako naturalne wsparcie dla naszego zdrowia. Tymczasem, zwłaszcza w sezonie infekcyjnym warto korzystać z jej właściwości m.in. wzmacniających odporność i przeciwzapalnych. Rozbierzmy to warzywo na poszczególne warstwy.
Pomaga w walce z kaszlem i przeziębieniem, reguluje ciśnienie i wspomaga krążenie. To, jakim będzie wsparciem dla zdrowia - zależy także od towarzystwa, w jakim się znajdzie.
Cebula z miodem - to najprostszy sposób na przeziębienie. Połączenie związków siarkowych o działaniu bakteriobójczym z produktem bogatym w enzymy i antyoksydanty - daje nam syrop wzmacniający odporność, ale też łagodzący objawy infekcji i pomagający szybciej ją zwalczyć.
Bardzo aromatycznym połączeniem będzie cebula z czosnkiem - największy mocarz i naturalny antybiotyk. Ten duet ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z mlekiem z kolei stworzymy mieszankę przynoszącą ulgę w kaszlu oraz kojącą podrażnione gardło. Dodana do octu jabłkowego - wspomaga układ pokarmowy, odchudzanie i dodaje energii.
Cebula z cytryną, to z kolei bomba witaminowa - dodatkowe silne wsparcie dla układu odpornościowego i w walce z wirusami oraz zastrzyk mocy. Regularne spożywanie cebuli z jabłkiem - korzystnie wpływa na serce i przeciwdziała chorobom układu krążenia.
Rozgrzewająco i przeciwzapalnie działa miks cebuli z imbirem - idealny na chłodne dni. Wsparciem dla wątroby będzie cebula z oliwą, a w połączeni z burakiem - pomaga w leczeniu anemii.
Warto też korzystać właściwości oczyszczających nerki - które to warzywo zyskuje po połączeniu z pietruszką. Dobrze też dodawać je do potraw w połączeniu z kurkumą - to kolejne wzmocnienie dla organizmu w sezonie infekcyjnym.
Pomidor z cebulą na kolację - wspiera serce i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Można też połączyć ją z marchewką, bo wtedy powstanie syrop wykrztuśny i wzmacniający.
Przy połączeniu cebuli z miodem - powinni uważać alergicy i osoby z cukrzycą, a duet z czosnkiem i octem jabłkowym nie jest wskazany dla osób z chorobą wrzodową i refluksem. Cytryna i pomidor dodatkowo wzmagają nadkwaśność.
W przypadku mleka - trzeba zachować ostrożność, jeżeli jest nietolerancja laktozy. Imbir nie jest wskazany w przypadku nadciśnienia i chorób serca, a burak - jeżeli mamy kamicę nerkową.
Kurkumy lepiej unikać przy kamicy żółciowej oraz podczas stosowania leków przeciwzakrzepowych.





