Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Lasy są pełne różnych gatunków, z których nie wszystkie są jadalne. Niejeden piękny okaz wygląda jak gołąbek, a okazuje się muchomorem. Przed grzybowymi pomyłkami przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Wyprawa do lasu to dla grzybiarzy relaksujący, a jednocześnie emocjonujący sposób spędzania czasu. Nawet ci wytrawni poszukiwacze leśnych skarbów powinni pamiętać o najważniejszych zasadach grzybobrania. Przypomina o nich Główny Inspektorat Sanitarny:
- Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z "siateczką" od spodu kapelusza.
- Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania.
- Pamiętaj, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba.
- Nie niszcz i nie rozkopuj grzybni - powstają z niej nowe grzyby.
- Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.
Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek.