Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zachorowania na zdecydowaną większość nowotworów. To wniosek z najnowszego stanowiska Polskiego Towarzystwa Onkologicznego. W środowych Faktach RMF FM z lekarzami i dietetykami będziemy podpowiadać, jakie zdrowe nawyki są zalecane o tej porze roku.
Pragniemy  zwrócić uwagę na codzienne zachowania i decyzje, które w przyszłości  mogą wpłynąć na wzrost ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Nasza  ostatnia kampania skierowana jest do całego społeczeństwa, a w  szczególności do osób prowadzących niezdrowy tryb życia,  niezainteresowanych tematyką zdrowotną. Celem kampanii jest zwiększenie  świadomości społecznej na temat raka i odpowiedniej profilaktyki  nowotworowej - stąd też mocne hasła, które mają zwrócić uwagę na  zależności między prowadzonym stylem życia a występowaniem raka - tłumaczy w rozmowie z RMF FM profesor Piotr Rutkowski z Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej.
Uwarunkowania  genetyczne tak naprawdę są przyczyną rozwoju zaledwie ok 5% chorób  nowotworowych. W przypadku większości zachorowań odpowiedzialne są  czynniki zewnętrzne, a wśród nich styl życia jaki prowadzimy -  podkreśla profesor Adam Maciejczyk, prezes Polskiego Towarzystwa  Onkologicznego. 
Wśród trzech najczęściej występujących nowotworów w  Polsce, czyli płuca, piersi i prostaty to czynniki zewnętrzne  odpowiadają za 70-90% przypadków chorób. Spośród wszystkich zgonów  związanych z nowotworami ok. 30% jest spowodowanych paleniem tytoniu,  kolejnych 30% jest związanych z dietą, a około 15-20% z infekcjami. 
 Pozostały odsetek nowotworów jest spowodowany przez inne czynniki, takie  jak ekspozycja na promieniowanie UV, stres oraz brak aktywności  fizycznej. 
Organizatorzy kampanii "Ty decydujesz, czy zachorujesz", nad którą patronat objęły Polskie Towarzystwo Onkologiczne oraz Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, przedstawiły najważniejsze podpowiedzi dotyczące tego, co zrobić, aby prowadzić zdrowy styl życia:
Rzuć palenie 
To główna przyczyna występowania raka płuca, nerek, pęcherza, żołądka, szyjki macicy, jelita grubego oraz wielu nowotworów głowy i szyi. Jeden papieros zawiera około 7 tysięcy substancji chemicznych, w tym aż ponad 70 silnie rakotwórczych. Z powodu wymuszonego biernego palenia każdego roku w Polsce umiera około 2 000 osób, które same nigdy nie paliły. Według badań, aż ponad 14 mln Polaków narażonych jest na bierne wdychanie dymu tytoniowego.
Zredukuj swoją wagę 
Właściwa zbilansowana dieta oparta o warzywa i niskotłuszczowe  produkty zmniejsza ryzyko występowania otyłości, a więc również wielu  nowotworów tj. raka jelita grubego czy raka szyjki macicy.W redukcji  wagi ważny jest także ruch. Według szacunków organizacji World Cancer  Research Fund około 20% przypadków nowotworów diagnozowanych w USA ma  związek z niską aktywnością fizyczną i innymi błędami w stylu życia.  Spędzanie wielu godzin w pozycji siedzącej zwiększa prawdopodobieństwo  zachorowania na raka płuc, macicy i jelita grubego, a 10 tysięcy kroków  dziennie to minimalna dawka ruchu konieczna dla zachowania zdrowia. 
Ogranicz alkohol 
 Statystyczny Polak wypija rocznie około 10 litrów czystego alkoholu,  który przyczynia się do powstawania nowotworów głowy i szyi, wątroby,  jelita grubego i piersi. Połączenie alkoholu i tytoniu jest szczególnie  niebezpieczne. Alkohol niszczy błonę śluzową jamy ustnej i gardła  i w  ten sposób ułatwia wchłanianie szkodliwych związków chemicznych  zawartych w dymie papierosowym. Z tego powodu osoby palące papierosy i  pijące alkohol, są szczególnie narażone na ryzyko wystąpienia nowotworów  gardła i przełyku. 
Latem używaj kremów z filtrem 
Ochrona skóry przed szkodliwymi promieniami UV jest najlepszą metodą  ograniczenie ryzyka zachorowania na czerniaki oraz inne nowotwory skóry.  Ważna jest także całkowita rezygnacja z solarium.
Dieta odpowiada za 70 procent naszej odporności - przekonuje w rozmowie z RMF FM dietetyk Hanna Stolińska. U  podstawy powinny być warzywa i owoce, w proporcji cztery do jednego.  Warzyw powinno być zdecydowanie więcej, owoców nie za dużo. Moim  pacjentom zazwyczaj mówię, że na przykład o tej porze roku możemy jeść  dziennie pół kilograma truskawek, bo truskawki są niskokaloryczne, mają  niewiele cukru w porównaniu do innych owoców - podkreśla dietetyk. 
Polecam  zwłaszcza zielone, warzywa liściaste typu szpinak, boćwina, sałaty,  rukola roszponka. Połowa warzyw, które jemy w ciągu dnia powinny być  zjadane na surowo. Obróbka termiczna niweluje kwas foliowy i witaminę C.  Są osoby, które źle reagują na warzywa surowe, takim osobom polecam  soki i koktajle na bazie surowych warzyw, które są łatwo przyswajalne,  smaczne, zdrowe i sprawiają, że nie musimy rezygnować z surowizny - dodaje. 
TU DOWIESZ SIĘ WIĘCEJ O NASZYM EKSPERCIE DIETETYK DR HANNIE STOLINSKIEJ
W  rankingach diet, które chronią przed różnymi chorobami, od lat wygrywa  dieta śródziemnomorska. Ostatnio też jest coraz więcej zwolenników diety  flexitariańskiej, która polega na okazjonalnym jedzeniu mięsa, gdy  pochodzi ono z dobrego źródła, jest wysokiej jakości, przy skupieniu się  na produktach pochodzenia roślinnego. Taka dieta jest bogata w  przeciwutleniacze, czyli związki antynowotworowych. To witamina C,  witamina E, witamina E, selen, kwas foliowy. Te składniki chronią nas  przed nowotworami. Dzięki nim odchodzimy od modelu żywienia opartego na  tłuszczach trans, które są rakotwórcze. 
Pamiętajmy jednak, że samą dietą  nowotworu nie wyleczymy, ma ona jednak znaczenie protekcyjne, pomaga  też pacjentom w pierwszych etapach choroby - podkresla doktor Hanna Stolińska. 


                                  
                                  
                                  
                                  
                                  

