To właśnie podczas wakacji odnotowuje się najwięcej zachorowań na bąblowice. Jest trudna do zdiagnozowania. Nie daje wyraźnych objawów i może być wykryta dopiero po latach. Tymczasem nieleczona może doprowadzić nawet do śmierci.

Bąblowica występuje głównie na terenach wiejskich. To właśnie w tych regionach najłatwiej napotkać zakażone nią zwierzęta. Brak odpowiedniej higieny może skończyć się zachorowaniem.

Jak dochodzi do zakażenia?

Bąblowica jest chorobą odzwierzęcą, wywoływaną przez larwy tasiemców bąblowcowych. Ich żywicielem jest lis lub pies, które z kolei zarażają się zjadając mięso lub odpady mięsne pochodzące od pośrednich żywicieli tego pasożyta: świń, owiec, bydła.

Człowiek zaraża się bąblowicą zjadając jaja tasiemca wydalane z kałem zwierząt. Trzeba uważać zwłaszcza na owoce, warzywa czy jaja mające kontakt z ziemią. One właśnie mogą być zanieczyszczone odchodami psów lub lisów.

Z połkniętych jaj tasiemca w jelicie człowieka wykluwają się pasożyty. Przechodzą przez błonę śluzową jelita i dostają się do wątroby, gdzie większość się zagnieżdża. Część dostaje się do krwioobiegu i z prądem krwi przemieszcza się do różnych układów i narządów. Inwazja larw Echinococcus granulosus prowadzi do powstania torbieli - najczęściej w wątrobie czy w płucach.

Bąblowica przebiega zwykle bezobjawowo

Nie ma objawów typowych dla bąblowicy. Cysty mogą przebywać w naszym organizmie nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta. Ich powiększanie powoduje ucisk na otaczające tkanki i narządy.

Bóle w prawym podżebrzu, żółtaczka, bóle głowy, wymioty wymagają zgłoszenia się do lekarza POZ i przeprowadzenia odpowiedniej diagnostyki, przede wszystkim wykluczającej inne przyczyny, jako że bąblowica jest chorobą rzadko występującą. Jeżeli pacjent miał kontakt z odchodami psa lub lisa należy zgłosić ten fakt lekarzowi.

Do wykrycia torbieli w wątrobie dochodzi przypadkiem, na przykład w czasie wykonanego z innych przyczyn badania ultrasonograficznego (USG) jamy brzusznej lub zdjęcia RTG klatki piersiowej.

Jak uniknąć zakażenia?

Przed zachorowaniem na bąblowicę najlepiej chroni przestrzeganie podstawowych zasad higieny, przede wszystkim mycie rąk przed posiłkiem oraz dokładne mycie warzyw i owoców przed spożyciem.