Wraca sezon na grzyby i wraca tez ryzyko tragicznych pomyłek przy zbieraniu i przyrządzaniu grzybów. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina najważniejsze zasady, którymi powinniśmy kierować się przy grzybobraniu.

Zdjęcie ilustracyjne /Marcin Bielecki /PAP

1. Pamiętaj! Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne.

2. Zbieraj grzyby wyłącznie wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.

3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.

4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak na przykład zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami.

5. Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj reklamówek foliowych, które powodują zaparzanie grzybów i przyśpieszających ich psucie.

6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.

8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią: nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni czy podwyższona temperatura, niezwłocznie powinniśmy się zgłosić do lekarza.

Czy znasz grzyby? Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie!

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny


(ag)