Zaparcia nie są może najbardziej wdzięcznym tematem świata, ale kto choć raz cierpiał z ich powodu ten wie, że jest to dolegliwość przykra i bardzo męcząca. Oczywiście zdarza się, że problemy z wypróżnieniem są spowodowane przez różnego typu choroby lub przyjmowane leki. Najczęściej jednak są wynikiem nieprawidłowej diety. Co więc jeść, gdy dokuczają nam zaparcia?

zdj. ilustracyjne /Pixabay

Śliwki

Śliwki lub suszone śliwki to pierwszy produkt, który przychodzi nam do głowy, gdy dawno nie byliśmy w toalecie. Dlaczego? Te owoc jest niezwykle bogaty w błonnik - każda śliwka zawiera go nawet 1 gram. Błonnik zaś wypełnia nasze jelita sprawiając, że trawiony pokarm szybciej się przesuwa. Śliwki zawierają też fruktany i sorbitol, które mają działanie przeczyszczające.

Kiwi

Wadą wielu owoców jest wysoka zawartość owocowego cukru - fruktozy, który tuczy i może powodować gazy. Kiwi ma niewiele cukru, co w połączeniu z dużą ilością błonnika, ma niezwykle korzystne działanie na trawienie. Dodatkowa zaleta: bardzo wysoką zawartość witaminy C.

Popcorn

Trzy szklanki popcornu zawierają aż 4 gramy błonnika i tylko 93 kalorie, jest to więc zdecydowanie zdrowsza przekąska niż chipsy, nachosy czy słone paluszki. Popcorn dobrze jednak zrobić samemu, w domu - wystarczy na niewielką ilość oleju wrzucić wysuszone ziarna kukurydzy. Gotowe zestawy do robienia popcornu w mikrofalówce często zwierają bowiem masę soli i sztucznych dodatków.

Woda

Oprócz błonnika i aktywności fizycznej, picie wody jest najskuteczniejszym sposobem na walkę z zaparciami. Dzięki niej zawartość jelita grubego staje się rozpulchniona i łatwiej się przemieszcza. Dlatego warto pić minimum 8 szklanek wody dziennie i uzupełniać dietę w produkty bogate w wodę.

Nasiona lnu

Łyżka mielonego siemienia lnianego to aż 2 gramy błonnika. Warto więc dodawać zmielone siemię do płatków owsianych, zup i sałatek. Ważne! Siemienia lnianego nie jedz w całości. Twój organizm nie trawi jego ziaren, co oznacza, że zostaną one wydalone w całości.

Pomarańcze

Wybieraj jak największe okazy, ponieważ duża pomarańcza zawiera aż 4 gramy błonnika i tylko 86 kalorii. Poza tym, owoce cytrusowe są bogate we flawonol - naryngeninę, który ma działanie przeczyszczające i jest skutecznym środkiem w leczeniu zaparć.

Owsianka zawiera bardzo korzystne dla naszego układu pokarmowego połączenie dwóch rodzajów błonnika: rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Ten pierwszy, rozpuszcza się w wodzie, tworząc substancję podobną do żelu, która ułatwia strawionemu pokarmowi przemieszczanie się w jelicie grubym. Ten drugi zwiększa masę kałową.

Ryż

Zjedzenie miseczki ryżu może przynieść twoim jelitom wiele radości. W długofalowym badaniu przeprowadzonym w Japonii ustalono, że osoby, które regularnie jedzą ryż, są aż o 41 proc. mniej narażone na zaparcia. Wszystko dzięki błonnikowi, który jest zawarty w ziarnach ryżu. Warto jednak wiedzieć, że w brązowej odmianie jest go aż 4 razy więcej!

Szpinak

Szklanka gotowanego szpinaku zawiera nie tylko 4 gramy błonnika, ale także sporo magnezu. Ten minerał wzmaga skurcze okrężnicy, a wiele środków przeczyszczających zawiera go w swoim składzie.

Kawa

Kawa to dość powszechnie znany sposób na zaparcia. Lekarze potwierdzają - napój stymuluje ruchy okrężnicy i przyspiesza wizytę w toalecie. Warunek jest jeden: kawę trzeba wypić na czczo, o poranku.