Ludzie używają go od wieków w kuchni i medycynie. Ocet jabłkowy ma przeróżne właściwości zdrowotne, działa m.in. przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco. Może być również skutecznym środkiem na odchudzanie - podaje portal HealthLine.com.
Ocet jabłkowy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak: wspomaganie odchudzania, obniżenie poziomu cholesterolu, spadek poziomu cukru we krwi. Poznaj 6 właściwości octu jabłkowego!
Ocet jabłkowy - poza kwasem octowym i jabłkowym - ma w swoim składzie również kwasy: galusowy, kawowy i chlorogenowy oraz cenne antyoksydanty z grupy polifenoli - katechiny. Przyczynia się do zwiększenia wchłaniania ważnych dla organizmu składników mineralnych zawartych w pożywieniu.
Kwas octowy nadaje mu mocny, kwaśny zapach i smak. Naukowcy uważają, że to właśnie on ma ogromne właściwości zdrowotne. Organiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy zawiera również substancję zwaną "matką", która składa się z pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii. Nadają one produktowi mętny wygląd.
Ocet jabłkowy nie zawiera wielu witamin ani minerałów, ale ma w swoim składzie potas. Dobrej jakości produkty zawierają również niektóre aminokwasy i przeciwutleniacze.
Ocet niszczy patogeny, w tym bakterie. Od dawna używany był do czyszczenia i dezynfekcji, leczenia grzybicy paznokci, wszy, brodawek i infekcji ucha. Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, używał octu do czyszczenia ran ponad 2000 lat temu.
Badania pokazują, że ten drogocenny napój hamuje rozwój bakterii takich jak E. coli i zapobiega psuciu się żywności. Rozcieńczony ocet jabłkowy stosowany do przecierania skóry może pomóc w leczeniu trądziku.
Ocet może wspomagać leczenie cukrzycy typu 2. Ta choroba charakteryzuje się wysokim poziomem cukru we krwi spowodowanym opornością na insulinę lub niezdolnością do wytwarzania insuliny. Jednak również osoby bez cukrzycy mogą skorzystać na piciu octu, ponieważ pomaga on w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Z badań wynika, że wysoki poziom cukru we krwi jest główną przyczyną starzenia się i różnych chorób przewlekłych. Ocet może poprawić wrażliwość na insulinę o 19-34 proc. podczas posiłku bogatego w węglowodany i znacznie obniżyć poziom cukru we krwi.
Ocet zwiększa uczucie pełności. Może to prowadzić do spożywania mniejszej liczby kalorii i utraty wagi. Na przykład, według jednego z badań, dodawanie octu do posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów prowadziło do zwiększonego uczucia sytości, powodując, że uczestnicy spożywali o 200-275 mniej kalorii przez resztę dnia.
Badanie przeprowadzone na 175 osobach z otyłością wykazało, że codzienne spożywanie octu jabłkowego doprowadziło do zmniejszenia ilości tłuszczu z okolic brzucha i utraty wagi:
- zażycie 1 łyżki stołowej (15 ml) doprowadziło do utraty 1,2 kg,
- zażycie 2 łyżek (30 ml) doprowadziło do utraty 1,7 kg.
Ocet jabłkowy zawiera tylko około trzech kalorii na łyżkę stołową, czyli bardzo mało.
Choroby serca są jedną z głównych przyczyn zgonów. Ocet jabłkowy może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Niektóre badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały również, że ocet obniża ciśnienie krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca i nerek.
Skóra ma naturalnie lekko kwaśne pH. Stosowanie miejscowego octu jabłkowego może pomóc w przywróceniu naturalnego pH skóry, poprawiając jej barierę ochronną.
Biorąc pod uwagę jego właściwości antybakteryjne, ocet jabłkowy może zapobiegać infekcjom skórnym związanym z egzemą i innymi chorobami.
Najlepszym sposobem na włączenie octu jabłkowego do diety jest używanie go podczas gotowania. To prosty dodatek do potraw, takich jak sosy do sałatek i domowy majonez. Niektórzy lubią również rozcieńczać go w wodzie i pić jako napój.
Typowe dawki wahają się 1-2 łyżeczek (5-10 ml) dziennie zmieszanych w dużej szklance wody.
Najlepiej zacząć od małych dawek i unikać przyjmowania dużych ilości. Zbyt dużo octu może powodować szkodliwe skutki uboczne, w tym erozję szkliwa zębów i potencjalne interakcje między lekami.
Niektórzy dietetycy zalecają stosowanie ekologicznych, niefiltrowanych octów jabłkowych, które zawierają "matkę".