Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności ogłosił na swojej stronie, że w ostatnich latach w całej Europie 4 osoby zmarły z powodu listeriozy, choroby zakaźnej, która jest powodowana przez bakterię listeria monocytogenes. Jak podejrzewa urząd, powodem mogą być produkty pochodzące z Polski.

Zdjęcie ilustracyjne /pixabay.com /Internet

Chodzi dokładnie o gotowe do spożycia wędzone łososie produkowane w Polsce. Urząd nie podaje skąd dokładnie pochodzą podejrzane produkty.

EFSA od 2015 roku odnotowała 12 przypadków listeriozy w całej Europie. 4 osoby zmarły. W sierpniu 2017 roku Dania zgłosiła pierwszą grupę przypadków zakażeń, które były związane ze spożywaniem produktów pochodzących z naszego kraju. Wprowadzono wtedy środki kontroli i inne państwa członkowskie Unii Europejskiej zostały poinformowane o tych przypadkach.

W październiku 2017 roku Francja zgłosiła wykrycie tego samego szczepu bakterii Listeria monocytogenes pochodzącej z tego samego rodzaju produktu. Najnowszy przypadek zakażenia został zgłoszony przez służby niemieckie w maju 2018 roku.

Zostały już pobrane próbki od producenta i trwają badania. Jest też możliwość, że zanieczyszczenie może pochodzić od norweskiego dostawcy łososia.

Nowe przypadki zakażeń sugerują, że źródło zanieczyszczenia może być dalej aktywne, a skażone produkty mogą być eksportowane do wielu krajów Europy, w tym Polski.

Urząd ostrzega, że na zakażenie bakterią Listeria monocytogenes szczególnie narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży i ci, którzy mają obniżoną odporność.

Co to jest listerioza?

Listerioza jest chorobą zakaźną zazwyczaj spowodowaną spożyciem pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes, które występują powszechnie w środowisku naturalnym w wodzie i glebie.

Cechą charakterystyczną Listeria monocytogenes jest zdolność do namnażania się w temperaturze lodówki. Choroba dotyczy prawie wyłącznie osób starszych, kobiet w ciąży, noworodków, jak również osób z upośledzeniem odporności spowodowanym, m.in. chorobami nowotworowymi, leczeniem immunosupresyjnym, cukrzycą, przewlekłą chorobą nerek, alkoholizmem, zakażeniem HIV.

Objawy listeriozy zwykle pojawiają się kilka (1-2) dni po spożyciu skażonego pokarmu, jednak czas ten może się wydłużyć nawet do 2 miesięcy. Choroba może również przebiegać bezobjawowo. Objawy różnią się w zależności stanu odporności osoby, która uległa zakażeniu.

Objawy przedmiotowe zależą od zajętych narządów i mogą obejmować objawy odwodnienia (suchość błon śluzowych, wzmożone pragnienie), objawy mogące towarzyszyć bakteriemii/posocznicy (przyspieszenie oddechu, przyspieszona czynność serca, gorączka). W przypadku zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych stwierdza się tzw. objawy oponowe, m.in. sztywność karku, czyli brak możliwości biernego przygięcia głowy do klatki piersiowej, czy też objaw Kerniga, który bada się w pozycji leżącej na plecach i polega na odczuwaniu oporu podczas próby wyprostowania kolana >135o, przy zgiętym pod kątem prostym stawie biodrowym i kolanowym - objaw jest obustronny i nie powoduje wystąpienia bólu.

W przypadku wystąpienia objawów, takich jak: gorączka, dreszcze, bóle mięśni u pacjenta z niedoborem odporności, osoby starszej lub kobiety ciężarnej, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

(ag)

źródło: Twoje Zdrowie/Medycyna Praktyczna