Lato ma smak owoców – kojarzą się z orzeźwieniem i zdrową przekąską w upalne dni. Zdaniem specjalistów trzeba korzystać z tego, że są i z ich prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza tych antynowotworowych.

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że żaden produkt nie ochroni nas przed rakiem - są jednak wiarygodne badania, które pokazują, że dzięki odpowiedniej diecie możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania.

W profilaktyce przeciwnowotworowej warto skoncentrować się na owocach. Na liście są przede wszystkim:

  • jabłka
  • jagody, jeżyny i maliny
  • wiśnie
  • granat
  • żurawina
  • owoce cytrusowe
  • winogrona
  • truskawki
  • papaja
  • arbuz
  • melon

Szczególne miejsce w diecie antyrakowej zajmują jagody goji - które uważane są za jedne z najzdrowszych owoców.

Przede wszystkim są silnymi przeciwutleniaczami - opóźniają procesy starzenia i chronią nasze DNA przed atakami wolnych rodników. Bogate są także w: cenne mikro- i makroelementy, witaminy B, C, E. Zawierają też selen, magnez, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe - istotne w profilaktyce raka.

Jakie właściwości mają jagody goji?

  • chronią przed nowotworami
  • wzmacniają odporność organizmu
  • spowalniają procesy starzenia
  • wzmacniają wzrok
  • działają antystresowo

Kolor ma moc - intensywna barwa, to większa ochrona

Najcenniejsze są: jeżyny, truskawki, jagody, borówki, czarne porzeczki i aronia.

Dobroczynne są zwłaszcza tzw. wtórne substancje roślinne - które są wytwarzane przez rośliny z barwników, substancji zapachowych i smakowych.

Najbogatsze w nie są owoce i warzywa, które mają najwięcej koloru.

W owocach jagodowych, takich jak: maliny, jeżyny czy truskawki - są cząsteczki, posiadające szczególne właściwości antynowotworowe. Związek z grupy polifenoli, kwas elagowy - który występuje naturalnie w wielu owocach - w badaniach laboratoryjnych blokował aktywowanie substancji rakotwórczych.

Dużą moc antynowotworową mają nie tylko nasze rodzime owoce, ale też egzotyczne, tropikalne, cytrusowe.

Prawdziwą bombą witaminową są: cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, ananasy, mango, kiwi, kaki, banany, owoc granatu oraz figi.

Przede wszystkim bogate są w flawonoidy - czyli wtórne substancje roślinne. Ich działanie uzupełnia się z witaminą C.

Z raportu Niemieckiego Towarzystwa Onkologicznego wynika, że u ludzi jedzących regularnie duże ilości owoców cytrusowych - rzadziej występuje rak: przełyku, krtani, gardła, jamy ustnej czy żołądka.

W trakcie badań nad antyrakowymi właściwościami owoców cytrusowych naukowcy natrafili m.in. na D-limonenod - od którego zależy świeży zapach owoców cytrusowych. To ten związek ma silne działanie antynowotworowe - zapobiega przekształcaniu nieaktywnych substancji rakotwórczych, w niebezpieczne dla zdrowia aktywne formy onkogenów, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.

D-limonen znajduje się zwłaszcza w skórce owoców cytrusowych. Badania przeprowadzone w Arizonie wykazały, że osoby używające tartej skórki owoców cytrusowych do gotowania i pieczenia - zmniejszają ryzyko zachorowania na raka skóry.