Lato ma smak owoców – kojarzą się z orzeźwieniem i zdrową przekąską w upalne dni. Zdaniem specjalistów trzeba korzystać z tego, że są i z ich prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza tych antynowotworowych.
Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że żaden produkt nie ochroni nas przed rakiem - są jednak wiarygodne badania, które pokazują, że dzięki odpowiedniej diecie możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania.
W profilaktyce przeciwnowotworowej warto skoncentrować się na owocach. Na liście są przede wszystkim:
- jabłka
- jagody, jeżyny i maliny
- wiśnie
- granat
- żurawina
- owoce cytrusowe
- winogrona
- truskawki
- papaja
- arbuz
- melon
Szczególne miejsce w diecie antyrakowej zajmują jagody goji - które uważane są za jedne z najzdrowszych owoców.
Przede wszystkim są silnymi przeciwutleniaczami - opóźniają procesy starzenia i chronią nasze DNA przed atakami wolnych rodników. Bogate są także w: cenne mikro- i makroelementy, witaminy B, C, E. Zawierają też selen, magnez, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe - istotne w profilaktyce raka.
Jakie właściwości mają jagody goji?
- chronią przed nowotworami
- wzmacniają odporność organizmu
- spowalniają procesy starzenia
- wzmacniają wzrok
- działają antystresowo
Najcenniejsze są: jeżyny, truskawki, jagody, borówki, czarne porzeczki i aronia.
Dobroczynne są zwłaszcza tzw. wtórne substancje roślinne - które są wytwarzane przez rośliny z barwników, substancji zapachowych i smakowych.
Najbogatsze w nie są owoce i warzywa, które mają najwięcej koloru.
W owocach jagodowych, takich jak: maliny, jeżyny czy truskawki - są cząsteczki, posiadające szczególne właściwości antynowotworowe. Związek z grupy polifenoli, kwas elagowy - który występuje naturalnie w wielu owocach - w badaniach laboratoryjnych blokował aktywowanie substancji rakotwórczych.
Dużą moc antynowotworową mają nie tylko nasze rodzime owoce, ale też egzotyczne, tropikalne, cytrusowe.
Prawdziwą bombą witaminową są: cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, ananasy, mango, kiwi, kaki, banany, owoc granatu oraz figi.
Przede wszystkim bogate są w flawonoidy - czyli wtórne substancje roślinne. Ich działanie uzupełnia się z witaminą C.
Z raportu Niemieckiego Towarzystwa Onkologicznego wynika, że u ludzi jedzących regularnie duże ilości owoców cytrusowych - rzadziej występuje rak: przełyku, krtani, gardła, jamy ustnej czy żołądka.
W trakcie badań nad antyrakowymi właściwościami owoców cytrusowych naukowcy natrafili m.in. na D-limonenod - od którego zależy świeży zapach owoców cytrusowych. To ten związek ma silne działanie antynowotworowe - zapobiega przekształcaniu nieaktywnych substancji rakotwórczych, w niebezpieczne dla zdrowia aktywne formy onkogenów, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.
D-limonen znajduje się zwłaszcza w skórce owoców cytrusowych. Badania przeprowadzone w Arizonie wykazały, że osoby używające tartej skórki owoców cytrusowych do gotowania i pieczenia - zmniejszają ryzyko zachorowania na raka skóry.