Picie kawy i herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych. Czy może również zmniejszać zagrożenie nowotworami? Na łamach pisma „CANCER” przedstawiono wyniki metaanalizy kilkunastu badań na ten temat.

Uczestnicy jednego z badań wypełnili kwestionariusze dotyczące ich wcześniejszego picia kawy z kofeiną, kawy bezkofeinowej i herbaty, liczonego w filiżankach. Jak się okazało, spożycie kawy i herbaty było powiązane z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi, w tym raka jamy ustnej i gardła.

Cytat

Chociaż istniały wcześniejsze badania dotyczące spożycia kawy i herbaty i zmniejszonego ryzyka nowotworów, to nowe badanie podkreśliło ich różne skutki w różnych podkategoriach nowotworów głowy i szyi, w tym - obserwację, że nawet kawa bezkofeinowa miała pewien pozytywny wpływ
Dr Yuan-Chin Amy Lee - starsza autorka publikacji z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine (USA)

Kiedy badacze połączyli informacje dotyczące 9548 pacjentów z nowotworami głowy i szyi oraz kontrolnej grupy 15783 osób bez nowotworów - odkryli, że w porównaniu z osobami niepijącymi kawy, osoby, które piły więcej niż 4 filiżanki kawy z kofeiną dziennie, miały o 17 proc. niższe ryzyko wystąpienia nowotworów głowy i szyi ogółem, o 30 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej i o 22 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka gardła. Picie 3-4 filiżanek kawy z kofeiną wiązało się z niższym o 41 proc. ryzykiem wystąpienia raka dolnej części gardła.

Picie kawy bezkofeinowej wiązało się z niższym o 25 proc. ryzykiem wystąpienia raka jamy ustnej. Picie herbaty wiązało się z niższym o 29 proc. ryzykiem wystąpienia raka dolnej części gardła. Ponadto picie jednej filiżanki lub mniej herbaty dziennie wiązało się z niższym o 9 proc. ryzykiem raka głowy i szyi ogółem i niższym o 27 proc. ryzykiem raka dolnej części gardła, ale picie więcej niż 1 filiżanki wiązało się z wyższym o 38 proc. prawdopodobieństwem raka krtani.