Po serii eksperymentów naukowcy dochodzą do wniosku, że dwa związki znajdujące się w kawie mogą pomóc w spowolnieniu wzrostu komórek raka prostaty. Wyniki, chociaż dopiero wstępne, to są zachęcające.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej skład jest bardzo złożony, zawiera wiele związków chemicznych. Rodzaj i stężenia tych składników może się różnić w zależności od kilku czynników, w tym od tego, w jaki sposób producenci przygotowują ziarna.
Kawa, to napój, który spożywa większa część populacji i który zawiera ogromną ilość składników aktywnych. Dlatego też naukowcy badają potencjalny wpływ kawy na zdrowie od wielu lat. Mimo to wciąż pojawiają się nowe pytania.
Ostatnie ustalenia sprawiły, że naukowcy zaczęli coraz dokładniej badać związek między spożyciem kawy, a niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Pojawia się bowiem coraz więcej dowodów na to, że picie kawy ma wpływ na spowolnienie wzrostu komórek raka prostaty.
Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC) w Stanach Zjednoczonych rak prostaty jest jedną z głównych przyczyn zgonów u mężczyzn.
Naukowcy teraz dokładnie badają skład chemiczny kawy, żeby dowiedzieć się w jaki sposób jej części składowe mogą wpływać na komórki rakowe.
Niedawno badacze z Kanazawa University Graduate School of Medical Science w Japonii przetestowali szereg związków kawy przeciwko rakowi prostaty u myszy. Głównie były wykorzystywane komórki odporne na standardowe leki przeciwnowotworowe, takie jak kabazytaksel.
W tym tygodniu naukowcy zaprezentowali swoje wyniki podczas kongresu European Association of Urology w Barcelonie, Hiszpania. W grudniu 2018 r. opublikowali także swoje wyniki w czasopiśmie "The Prostate".
Początkowo naukowcy przyjrzeli się wpływom sześciu związków kawy. Następnie zwrócili uwagę na tylko dwa: octan kahweol i cafestol. Obie substancje chemiczne to węglowodory, które naturalnie występują w kawie Arabica.
W swoich wstępnych eksperymentach wykazali, że kiedy dodawali octan kahweolu i cafestol do komórek raka prostaty na płytce Petriego, komórki rosły mniej gwałtownie.
Następnie przetestowali dwa związki na komórkach raka prostaty, które przeszczepili myszom. W sumie wykorzystali 16 myszy. Cztery były kontrolne i nie miały leczenia, czterem kolejnym podali octany kahweolu, a czterem cafestol. Pozostałym czterem podano zarówno octan kahweol, jak i cafestolem.
Odkryliśmy, że octan kahweolu i kafestol hamują wzrost komórek nowotworowych u myszy, ale połączenie wydaje się działać synergistycznie, co prowadzi do znacznie wolniejszego wzrostu guza niż u myszy nieleczonych - wyjaśnia kierownik badania, dr Hiroaki Iwamoto.
Efekty były zaskakujące. Po 11 dniach nieleczone guzy wzrosły o około 3,5 razy więcej, niż pierwotna objętość, podczas gdy guzy u myszy leczonych obydwoma związkami wzrosły o około nieco ponad 1,5 razy więcej, niż oryginał rozmiar - dodaje dr Iwamoto
Ważne jest, aby pamiętać, że naukowcy przeprowadzili to badanie na komórkach myszy. Ponadto, jak wyjaśniają, jest to badanie pilotażowe. W związku z tym będą musieli wykonać więcej pracy, zanim będą mogli ustalić, czy związki są bezpieczne i skuteczne u ludzi.
Jednak naukowcy pozostają pewni siebie i są podekscytowani odkryciami.
Naukowcy już planują rozszerzenie swojej pracy. Dr Iwamoto wyjaśnia, że "obecnie rozważamy, w jaki sposób możemy przetestować te odkrycia w większej próbce, a następnie u ludzi".
Fakt, że preparat zmienia skład chemiczny kawy, otwiera kolejną ważną linię badań i nadal nie jest jasne, czy warzenie lub filtrowanie może usunąć octan kahweolu i kafestol z napoju końcowego.
Jak mówi dr Iwamoto: Są to obiecujące odkrycia, ale nie powinny zachęcać ludzi do większego spożycia kawy. Kawa może mieć zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki .