Hipoglikemia to inaczej niedocukrzenie. Objawia się mocnym spadkiem glikemii, zwykle do dwóch godzin od spożytego posiłku. Możemy mówić o hipoglikemii reaktywnej lub niedocukrzeniu (hipoglikemii) wynikającej z cukrzycy typu 1 lub 2. „Na zaburzenia gospodarki cukrowej skarżą się głównie kobiety, choć oczywiście mężczyźni również miewają z nią problem” – zauważa dietetyk i ekspertka portalu „Twoje Zdrowie” Roksana Środa.
Prawidłowa wartość glikemii na czczo wynosi 70-99 mg/dl. O hipoglikemii mówimy w momencie, gdy poziom glukozy we krwi spadnie poniżej wartości 70 mg/dl. Co ważne, każdy organizm zareaguje trochę inaczej na tę wartość. Niektóre osoby zauważą u siebie mocne objawy niedocukrzenia, a inne będą potrzebowały do tego jeszcze niższych wartości - poniżej 54 mg/dl.
Dlatego, zawsze zachęcamy do regularnych badań i kontroli gospodarki cukrowej raz do roku, ponieważ początkowe stadium zaburzeń gospodarki cukrowej może nie dawać istotnych objawów. Dzięki szybkiej diagnozie, możemy równie szybko zapobiegać dalszemu rozwojowi choroby. Oczywiście, osoby z już zdiagnozowanymi zaburzeniami, powinny zadbać o większą częstotliwość badań - minimum raz na pół roku. Niemniej, osoby z hipoglikemią powinny na co dzień kontrolować poziom glukozy przy pomocy domowego glukometru - zaznacza dietetyk kliniczna Roksana Środa.
Ekspertka portalu "Twoje Zdrowie" wyjaśnia, że przy diagnozie hipoglikemii ważna jest baczna obserwacja swojego organizmu. Należy zwrócić uwagę na objawy:
· niepokój
· bóle głowy
· znaczne osłabienie
· uczucie wilczego głodu
· drżenie rąk, mrowienie wokół ust
· nadmierna potliwość
· senność - często po posiłku
U takich osób możemy zaobserwować
· zaburzenia mowy
· zaburzenia widzenia
· bóle i zawroty głowy
· utratę przytomności
· drgawki
· śpiączkę
Wartości glikemii wymienione powyżej odnoszą się do kontroli na czczo. Natomiast, w prawidłowej diagnostyce zaburzeń, a później ich kontroli, bardzo ważne jest także monitorowanie zmian poziomu glukozy po godzinie i po dwóch od przyjętego posiłku.
Aby potwierdzić lub wykluczyć hipoglikemię, należy wykonać badanie obciążenia glukozą, czyli tzw. krzywą 3 punktową glukozowo-insulinową. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest jednoczesna kontrola zarówno glukozy, jak i insuliny. To da nam pogląd na sytuację całej gospodarki cukrowej - wyjaśnia.
Za regulacje poziomu glukozy odpowiadają w organizmie, poza żywieniem, inne hormony - insulina i glukagon. Dietetyczka wyjaśnia to na przykładzie: Po posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi, a jednocześnie z komórek trzustki uwalniana jest insulina, która zwiększa wychwyt glukozy przez mięśnie i tkankę tłuszczową oraz hamuje wydzielanie glukagonu. Jeśli utrzymuje się niski poziom glukozy przez dłuższy czas (np. długa przerwa między posiłkami), to organizm samodzielnie uruchamia mechanizmy, które chronią przed hipoglikemią. Przede wszystkim, zmniejsza się wydzielanie insuliny, a zwiększa wydzielanie glukagonu.
Mechanizmy te nie działają prawidłowo głównie u osób chorych na cukrzyce typu 1, ale też przewlekłą cukrzycę typu 2. Dlatego też, do hipoglikemii najczęściej dochodzi u tych właśnie pacjentów.
Niemniej - jak zauważa ekspertka - możemy także mówić o zupełnie oddzielnym zaburzeniu, jakim jest hipoglikemia reaktywna, która nie wynika ze zdiagnozowania cukrzycy. Choć, brak troski o prawidłową pracę gospodarki cukrowej w takiej sytuacji, może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 w kolejnych latach. Niemniej, sposób działania, objawy czy wyniki badań będą takie same, jak w przypadku hipoglikemii w przebiegu cukrzycy.
Tak! Kluczowe będą 3 elementy:
· Prawidłowo zaplanowana dieta - to podstawowy i zdecydowanie najważniejszy element, który chroni nas przed niedocukrzeniem
· Regularna kontrola poziomu glikemii - zarówno po posiłkach, jak i w przerwach pomiędzy nimi. To umożliwi nam stworzenie schematu żywienia, idealnego dla danej osoby - liczba posiłków, odstępy pomiędzy nimi, itp.
· Znajomość swojego organizmu i umiejętność rozpoznawania pierwszych objawów hipoglikemii