Wpływają pozytywnie na wzrok oraz funkcjonowanie układu krwionośnego i przewodu pokarmowego. Nie trzeba przekonywać o prozdrowotnych właściwościach brokułów – a i tak jest jeszcze jeden powód, żeby włączyć je do jadłospisu. Największą moc mają bowiem kiełki. Na łamach pisma "Nature Microbiology" pojawiły się wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Göteborgu.

Sulforafan, który znajduje się w brokułach, może pomagać w stabilizacji poziomu glukozy u osób ze stanem przedcukrzycowym. Najwięcej tego związku zawierają kiełki. 

W badaniach prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Göteborgu wzięło udział 74 ochotników ze stanem przedcukrzycowym. W ten sposób organizm alarmuje, że może rozwinąć się choroba. Uczestnicy przez 12 tygodni przyjmowali suplement z sulforafanem lub placebo. Wyniki pokazały wyraźną różnicę w poziomie glukozy na czczo. Najwięcej korzyści zauważono w przypadku osób, które:

  • wykazywały wczesne oznaki łagodnej cukrzycy, związanej z wiekiem
  • miały stosunkowo niskie BMI
  • miały niską insulinooporność 
  • miały niski poziom stłuszczenia wątroby

Badania pokazały też, że działanie sulforafanu może być wspierane przez niektóre bakterie jelitowe.

Cukrzycy typu 2 można uniknąć

Stan przedcukrzycowy rozwija się podstępnie. Większość osób nie odczuwa żadnych objawów, a wczesna diagnoza zmniejsza ryzyko rozwoju choroby.

Leczenie stanu przedcukrzycowego wciąż ma wiele niedoskonałości, ale nowe odkrycia otwierają drogę do potencjalnej precyzyjnej terapii z wykorzystaniem pozyskiwanego z brokułów sulforafanu jako z żywności funkcjonalnej - mówi Anders Rosengren, autor badania.

Wciąż kluczowy pozostaje styl życia: aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i utrzymywanie prawidłowej masy ciała.