Herbata jest po wodzie najbardziej popularnym napojem na świecie. O jej kolorze i smaku decyduje proces technologiczny, który wykorzystuje się w produkcji. Istnieje szereg publikacji naukowych na temat wpływu herbat na układ krążenia czy ryzyko chorób nowotworowych. W tym aspekcie najwięcej mówi się o tej w kolorze zielonym
Wśród zawartych w herbacie zielonej składników biologicznie czynnych najistotniejsze są związki polifenolowe. Większość z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz niszczące wolne rodniki.
Najwięcej polifenoli zawierają herbaty parzone około 10 minut. Niestety z powodu ich dużego stężenia napar staje się gorzki, co nie każdemu przypada do gustu.
Herbata zielona ogranicza rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w niej polifenole mogą zapobiegać m.in. procesowi miażdżycowego.
Może też mieć działanie przeciwnowotworowe.
W jednym z badań zaobserwowano, że picie ≥5 filiżanek herbaty zielonej dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu żołądka.