Przebadanych zostało 145 próbek ryżu i wszystkie były zanieczyszczone arsenem - podaje Healthy Babies Bright Futures. Toksyczny pierwiastek może mieć negatywny wpływ na zdrowie - między innymi działać rakotwórczo.

Arsen jest półmetalem, który powszechnie występuje w naturze. Do organizmu ludzkiego dostaje się choćby z wodą i żywnością. W ryżu jest arsen nieorganiczny, który - w przeciwieństwie do tzw. organicznego - może kumulować się i zwiększać ryzyko rozwoju różnych zmian nowotworowych, w tym raka:

  • skóry,
  • pęcherza,
  • płuc,
  • nerek,
  • wątroby,
  • prostaty.


Długotrwałe narażenie na arsen nieorganiczny może prowadzić do zaburzenia funkcji układów: pokarmowego, sercowo-naczyniowego, krwionośnego, oddechowego, neurologicznego, immunologicznego oraz rozrodczego, a także zaburzeń rozwoju.

Amerykański raport przede wszystkim zwraca uwagę na fakt, że w różnych, popularnych odmianach ryżu - poziom arsenu nie spada od 10 lat, mimo że od 25 lat wiadomo o jego obecności w produkcie.

Na ilość tego pierwiastka wpływ ma nie tylko gatunek ryżu, ale też rodzaj gleby, na której rośnie, bo gromadzi on więcej tej szkodliwej substancji niż jakakolwiek inna uprawa.

Warto też zaznaczyć, że więcej arsenu nieorganicznego znajduje się w ryżu brązowym niż białym, a szczególnie dużo jest go w otrębach ryżowych.

Trzeba podkreślić, że jest to wszechstronny, podstawowy produkt, a w przypadku najmłodszych dzieci - główne źródło narażenia ich na spożycie arsenu.

Rodzice nie powinni martwić się, że tak powszechny produkt jak ryż niesie ze sobą ukryte ryzyko - powiedziała Jane Houlihan, autorka badania.

Naukowcy przetestowali też 66 próbek dziewięciu alternatywnych zbóż, w tym: komosy ryżowej, farro i jęczmienia - które zawierały prawie 70 proc. mniej zanieczyszczeń metalami ciężkimi niż ryż.

Jak pozbyć się arsenu z ryżu?

Poza badaniami kontrolującymi zawartość szkodliwego pierwiastka i badającymi jego wpływ na ludzki organizm pojawiły się także prace naukowe, które podpowiadają, jak można zminimalizować ryzyko jego spożycia. Okazuje się, że są proste sposoby na to, żeby pozbyć się arsenu z ryżu.

Wystarczy wsypać produkt do dużej ilości wrzącej wody i gotować go w niej przez pięć minut. Następnie należy odlać wodę i zalać odcedzony ryż ponownie, po czym gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż ziarna wchłoną wodę.

Według naukowców, z białego ryżu można się w ten sposób pozbyć ponad 70 proc. arsenu, a w przypadku brązowego - 50 proc.