Szpinak jest bogaty w wiele składników, które są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Stanowi cenne źródło magnezu, fosforu i potasu oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E. Jak mówią badania, witaminy te chronią przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Ponad to zawiera przeciwutleniacze, w tym luteinę, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych oczu i serca.
Warzywo zawiera bardzo dużo luteiny - przeciwutleniacza, który chroni wzrok przed szkodliwymi czynnikami (np. promieniowaniem słonecznym) i pogorszeniem jakości widzenia. Luteina zawarta w liściach zapobiega też postępującemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej, które jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u seniorów. Dieta bogata w zielone liście jest szczególnie polecana osobom starszym i tym cierpiącym na schorzenia narządu wzroku. Po szpinak powinni też sięgać wszyscy, którzy pracują przed komputerem i mają zmęczone oczy.
Liście szpinaku zawierają błonnik, który wspomaga procesy trawienne. Pomaga również pozbyć się szkodliwych substancji i umożliwia naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Poza tym działa ochronnie na przewód pokarmowy, zapobiega dolegliwościom trawiennym, a nawet pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Szpinak to również bogate źródło żelaza, chlorofilu, wapnia, cynku, kwasu foliowego i witamin E, K i B6. Badania wykazały, że skutecznie zapobiega chorobom nowotworowym i znacznie opóźnia starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, wspierając odporność organizmu.
Szpinak to bogate źródło witaminy C, która znana jest ze swoich odmładzających właściwości. Wzmacnia i chroni układ odpornościowy, przeciwdziałając jednocześnie rozwojowi toksyn oraz bakterii. Zielone liście szpinaku wpływają też na zmniejszanie się stanów zapalnych. Osoby cierpiące na problemy z krążeniem, miażdżycę i wysokie ciśnienie powinny na stałe wprowadzić szpinak do swojej diety.
Dieta bogata w szpinak ma także ogromny wpływ na usprawnienie pracy wątroby - narządu, który jest odpowiedzialny za oczyszczanie organizmu z toksyn.