Lista właściwości zdrowotnych aronii jest bardzo długa, a nasz kraj jest największym producentem tego owocu na świecie. "Wkrótce rozpoczną się zbiory tych owoców i dlatego warto jest informować na temat walorów aronii, tak by po nią sięgali polscy konsumenci" - mówi wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski.
Na zalety zdrowotne aronii zwraca też uwagę Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas:
Jest to owoc nadzwyczajny, bardzo smaczny. Zawiera wiele substancji niezbędnych dla zdrowia, osłania serce, jest dobry na naczynia krwionośne, ma ogromną ilość antyoksydantów - podkreśla szef Inspekcji Sanitarnej.
Owoce aronii są bardzo bogate w barwniki antocyjanowe. Mają wyjątkowy skład witamin, pozwalający - zdaniem naukowców - zaliczyć ją do roślin leczniczych i superowoców.
Jak przypomina prof. Stanisław Pluta z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, w badaniach klinicznych podczas leczenia nadciśnienia podaje się w trakcie 4 tygodniowej kuracji witaminę P w postaci 1 kg przetworzonych aronii, po 25 dkg dziennie. Gdyby zastąpić ją innymi owocami, pacjent musiałby zjeść 25 kg cytryn lub 35 kg mandarynek.
Przetwory z aronii poleca się do powszechnego stosowania przy leczeniu nadciśnienia, arteriosklerozy, zapalenia błony śluzowej żołądka, hemoroidów i chorób naczyń włosowatych.