Piernik zawiera substancje korzenne, które poprawiają krążenie, działają antyoksydacyjnie, hamują miażdżycę, poprawiają trawienie i całą pracę układu pokarmowego. W pierniku drzemie moc i wielka siła.
Zawarte w nich olejki eteryczne pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych, działają rozkurczowo na jelita. Przyprawy korzenne regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób chorych na cukrzycę.
Składniki zawarte w pierniku mogą zmniejszać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych oraz pomagać w walce ze zmianami trądzikowymi. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne.
Składnikiem piernika jest także miód, który charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antybiotyczną, skutecznie hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów, pierwotniaków i paciorkowców.
Dodajemy też kakao, które jest bogate we flawonoidy, polepsza krążenie, zapobiega zakrzepom krwi (mają więc działanie antymiażdżycowe), poprawia funkcjonowanie mózgu u osób starszych i opóźniają proces starzenia. Wykazano też, że kakao chroni przez nowotworami i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
PRZEPIS:
- Jajka
- Jabłka
- Miód
- Cukier brzozowy
- Olej rzepakowy
- Mąka pszenna
- Soda oczyszczona
- Proszek do pieczenia
- Kakao
- Cynamon
- Orzechy
- Płatki migdałowe