Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Im bardziej urozmaicone i zbilansowane menu, tym dla nas lepiej. Nawet najzdrowszy produkt w pojedynkę niewiele zdziała, a odpowiednie połączenia produktów - ze względu na ich składniki odżywcze, które wchodzą ze sobą w interakcje - są dla nas wyjątkowo korzystne.
Likopen znacznie lepiej wchłania się w towarzystwie tłuszczów roślinnych. (Te pochodzenia zwierzęcego podnoszą poziom złego cholesterolu LDL). Dlatego warto jadać pomidory z oliwą z oliwek. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także połączenie pomidorów i awokado. Zarówno likopen, jak i kwasy omega-3 zawarte w oliwie świetnie wpływają na kondycję układu krążenia i zabezpieczają nasze żyły.
Dobrze skomponowane posiłki pomagają zapobiegać anemii. Wystarczy łączyć produkty bogate w żelazo - na przykład czerwone mięso, komosę, kaszę gryczaną z tymi, które są źródłem witaminy C, czyli papryką, kapustą kiszoną, pomidorami czy brokułami.
Brukselkę (najlepiej jedzoną na surowo) warto skropić olejem roślinnym tłoczonym na zimno. Dlaczego? To cenne warzywo zawiera witaminę K, która ma wpływ na krzepnięcie krwi oraz wzmacnia kości. Witamina K rozpuszcza się w tłuszczach. Właśnie z tego powodu należy ją łączyć z olejem.
Takie połączenie ma wyjątkowo dużo błonnika. Dlatego daje uczucie sytości na długo, wspomaga odchudzanie, pomaga też zachować odpowiedni poziom cukru we krwi.
W musztardzie znajduje się gorczyca. Jednym z jej składników jest mirozynaza, enzym uaktywniający przeciwnowotworowy sulforafan z kiełków brokułów. Trzeba je jeść na surowo, na przykład w sałatce.
Jogurt naturalny zawiera bakterie probiotyczne, a świeże owoce - przeciwutleniacze i witaminy. Wszystkie te składniki wspierają na różne sposoby układ odpornościowy.
Składnik kurkumy, kurkumina, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i antybakteryjnie, a także przeciwnowotworowo. Niestety, organizm czasem ma problemy z jej wchłanianiem. Wówczas z pomocą przychodzi czarny pieprz. W jego obecności kurkuma działa nawet cztery razy silniej.
Witamina D3, którą organizm wytwarza pod wpływem słońca, wspomaga przyswajanie wapnia. Witaminę tę zawiera też łosoś. Grillujmy rybę lub pieczmy ją w folii i jedzmy z surówką z kapusty, która ma witaminy C i A poprawiające wchłanianie witaminy D.
Ten duet nie tylko zaspokoi apetyt na coś słodkiego, ale pomoże także uchronić cię przed chorobami układu krążenia. W skórce jabłka znajduje się kwercetyna, która ma właściwości przeciwzapalne. Z kolei kakao jest bogate w katechiny. Te przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych w tętnicach. Obie substancje mogą pomóc w usuwaniu zatorów w naczyniach krwionośnych. Ponadto gorzka czekolada ma sześć razy więcej katechin od mlecznej, dlatego najlepiej zanurzać kawałki jabłka w ciemnej czekoladzie, o jak największej zawartości kakao.
(ag)