Mak jest bezprecedensowym rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość wapnia – 100 g suchego produktu zawiera aż 1280 mg cennego dla kości pierwiastka, a więc więcej niż 100 g mleka czy sera.
Ale to nie wszystko - aromatyczne czarne ziarenka są także niezwykle bogate w potas, magnez, mangan, fosfor, żelazo, cynk oraz miedź, a więc mikroelementy odpowiadające za najważniejsze procesy w organizmie. Mak chroni kości, a zwłaszcza ułatwia wchłanianie soli żółciowych w jelitach, obniżając tym samym poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
Pamiętajmy też, że mak jest rośliną oleistą i jest szczególnie bogaty w kwas oleinowy, ważny jednonienasycony kwas tłuszczowy, który wykazuje nawet działanie antynowotworowe. Dba o zdrowie jelit. Zawiera także dużo błonnika.
Dzięki bogatej zawartości cynku mak wzmacnia system odpornościowy, aby lepiej radził sobie nie tylko z bieżącymi infekcjami, ale także z ogólnym sezonowym osłabieniem. Obserwacje wskazują także, że dieta obfita w cynk pomaga poradzić sobie z trądzikiem. Także żelazo zawarte w maku wspiera odporność organizmu.
PRZEPIS:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki maku
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki drobno posiekanych migdałów
- 4-5 łyżek rodzynek
- 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej