Wiedza już była, ale teraz potwierdziły ją badania opublikowane na łamach pisma „Applied and Environmental Microbiology”. Produkty poddane fermentacji mlekowej - w tym kiszona kapusta – mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Warto więc włączyć je do diety.
Naukowcy z University of California w Davis przyjrzeli się procesowi fermentacji i przekonują, że kiszona kapusta jest cennym składnikiem diety:
- chroni jelita
- wspomaga trawienie
- chroni przed chorobami
Profesor Maria Marco i dr Lei Wei z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii porównały: surową kapustę, kiszoną kapustę i solankę pozostałą po procesie fermentacji. W próbkach kiszonej kapusty były zarówno produkty kupione w sklepie, jak i kiszonka wyprodukowana w laboratorium.
Okazało się, że kiszona kapusta - w przeciwieństwie do surowej kapusty i solanki - pomagała zachować integralność komórek jelitowych. Nie było też zauważalnej różnicy między kiszoną kapustą ze sklepu spożywczego, a tą wyprodukowaną w laboratorium.
Niektóre metabolity, które znajdujemy w kiszonej kapuście, to ten sam rodzaj metabolitów, które - jak odkryliśmy - są wytwarzane przez mikrobiom jelitowy. To daje nam trochę więcej pewności, że powiązanie, które znaleźliśmy między metabolitami w kiszonej kapuście, a dobrym stanem jelit, ma sens. W pewnym sensie nie ma znaczenia, czy kiszoną kapustę robimy w domu, czy kupujemy ją w sklepie - oba rodzaje wydają się chronić funkcjonowanie jelit - mówiła prof. Marco.
Badania wykazały większą ilość korzystnych metabolitów, takich jak:
- kwas mlekowy,
- aminokwasy,
- substancje chemiczne pochodzenia roślinnego związane ze zdrowiem jelit.
Dzięki fermentacji, kapusta jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego: wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie oraz wzmacniają odporność. A co za tym idzie, poprawia się metabolizm.
Dalsze badania mają stwierdzić, które z metabolitów wytwarzanych podczas fermentacji, odgrywają największą rolę w jak najdłuższym utrzymaniu jelit w zdrowiu. Już teraz nie ma jednak wątpliwości, że regularne spożywanie kiszonej kapusty, w dłuższej perspektywie może pomóc w walce ze stanem zapalnym i spowodować, że przewód pokarmowy będzie bardziej odporny.